Eleven Ventures инвестира 400 хил. евро в турския стартъп Cognitiwe

Компанията използва изкуствен интелект, за да се бори с разхищението на храна

Екипът на фонда организира програма за стартъпи, в която ще инвестира 300 хил. евро и ноу-хау в около 4 компании
Екипът на фонда организира програма за стартъпи, в която ще инвестира 300 хил. евро и ноу-хау в около 4 компании
Екипът на фонда организира програма за стартъпи, в която ще инвестира 300 хил. евро и ноу-хау в около 4 компании    ©  Eleven Ventures
Екипът на фонда организира програма за стартъпи, в която ще инвестира 300 хил. евро и ноу-хау в около 4 компании    ©  Eleven Ventures
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд за рисков капитал Eleven Ventures направи първата си инвестиция за 2024 г. - 400 000 евро в турската компания Cognitiwe. Стартъпът има клиенти в над 15 страни в Европа, а се очаква скоро да навлезе и на българския пазар.

Паралелно с това тече кандидатстването по програмата на фонда Eleven Alpha, организирана за втора година от фонда, която има за цел да вложи по 300 хил. евро в млади компании. Те ще могат да се запишат за участие до 7 март, а самата програма ще започне през май.

По-добро управление на ресурсите чрез изкуствен интелект

Cognitiwe, която работи от 2021 г., цели да подкрепи търговците на дребно и производителите, като интегрира платформата Vision AI в ежедневните им дейности. Системата използва предсказуем изкуствен интелект (Predictive Vision), който анализира свежестта на продуктите и нивата на запасите им в реално време, като същевременно отчита ефективността на продажбите. Всичко това се случва чрез камери в хранителните магазини, които изпращат изображения до платформата. Тя от своя страна преобразува получените изображения в данни. Благодарение на получената информация търговците на дребно могат да намалят хранителните отпадъци, да запазят ресурсите и материалите и да подобрят своята бизнес устойчивост.

Това е първа инвестиция на Eleven в турска компания. "Подкрепихме Cognitiwe, защото виждаме как решават един проблем не само за търговците на дребно, но и за обществото като цяло, а именно разхищението на хранителни и други продукти. Пред компанията има редица големи възможности, а основателите й идват с предприемачески опит, който им помага да стимулират иновациите в индустрията", твърди Ивайло Симов, партньор във фонда.

Поглед към бъдещето

Освен българския Eleven в Cognitiwe влизат и други играчи от сектора за рисков капитал и ангели като TechOne VC, Flat6Labs, Domino VC и Caucasus VC, с което рундът достига обща стойност 1 млн. долара.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на турския стартъп Атила Алган съобщава, че финансирането ще позволи на Cognitiwe да се утвърди като пазарен лидер в технологиите за обработка на изображения на световния пазар.

Според него компанията вече има подписани договори с местни партньори и глобални мрежи за продажби. "С приключването на новия ни инвестиционен рунд ще се съсредоточим върху растежа, като подобрим екипа си и се ангажираме с по-интензивни дейности, за да достигнем до клиентите", коментира още той за плановете на компанията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар