🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд "Земеделие" изплати отново 72 млн. лв. субсидии за тютюн

Финансирането е сходно с миналата година

В края на 2010 г. тютюнопроизводителите започнаха протести с искане да се продължи изплащането на субсидии към сектора. Няколко месеца по-късно България получи разрешение от Брюксел за отпускането на държавно финансиране.
В края на 2010 г. тютюнопроизводителите започнаха протести с искане да се продължи изплащането на субсидии към сектора. Няколко месеца по-късно България получи разрешение от Брюксел за отпускането на държавно финансиране.
В края на 2010 г. тютюнопроизводителите започнаха протести с искане да се продължи изплащането на субсидии към сектора. Няколко месеца по-късно България получи разрешение от Брюксел за отпускането на държавно финансиране.    ©  Георги Кожухаров
В края на 2010 г. тютюнопроизводителите започнаха протести с искане да се продължи изплащането на субсидии към сектора. Няколко месеца по-късно България получи разрешение от Брюксел за отпускането на държавно финансиране.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавен фонд "Земеделие" е превел днес 72 млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите, съобщиха от институцията. Средствата ще получат над 35 хил. стопани по схема, необвързана с производството.

Финансирането е предвидено за тютюнопроизводителите, които са получавали държавни премии между 2007 и 2009 г., а конкретните суми зависят от произвеждания сорт. Така например стопаните, отглеждащи тютюн "Вирджиния", ще получат по 0.42 лв. за килограм, а "Басми" - 2.04 лв. за килограм.

През 2010 г. изтече тригодишния период, в който България може да изплаща въведените през 90-те години премии за тютюнопроизводителите. Впоследствие обаче беше нотифицирана нова държавна помощ, необвързана с количествата произведени продукти, която цели да стимулира пренасочването на заетите в този отрасъл към други.

Въпреки признанието на земеделския министър Мирослав Найденов, че "пренасочването" не се случва, и през тази година беше решено средствата да бъдат отпуснати. През 2011 г. след протести в сектора, на два транша бяха дадени около 70 млн. лв.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 5
    • + 6

    72 000 000 лева субсидия за ТЮТЮН от парите на всички нас Данъкоплатците .

    Българската икономика не е неефективна Неефективни са лумпените раздаващи чисти пари за отровен Боклук предизвикващ рак респираторни заболявания и аномалии на деца в родилки
    Това е пълен комунизъм и ако някога ще има работещ пазарен принцип всеки един лев от по горните 72 милиона лева трябва да бядъ пренасочен моментално в най производителният ни и печеливш сектор а тютюневият да бъде моментално ликвидиран и трансформиран постепенннпо до нещо наботещщо на пазарен принцип шроизвеждащо конкурентна продукция защото държавата и данъкоплатците нямат никаква работа да наливат парите си в нерентабилни сектори на икономиката които с години не доспинаят за благосъстояние а обратно дърпат цялата система надолу по пропаста
    Субсидия ,дотация ,преференция ,облекчения все една и съща дума на протекционизъм доказано по цял свят че не води до устойчива дългосрочно генерираща смислен доход за гражданите си и БВП икономика
    Жалко че 25 години след т нар преход още въобще говорим за субсидии господа и дами
    Жалко за пропуснатото времеи възможности за трансформация на едни от най неработещите сектори в продуктивни такива
    Ето това е наследството от 45 години комунизъм и още 25 додини пост комунизъм маскиран като преход
    Преход няма никога не се е случва;л дори в България

    Нередност?
  • 2
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 6

    А и да дойдат от Кърджалийско в София, явно си поредният селяк.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 3

    Не е само до парите. При 78 000 млн. БВП на страната тези пари са под 1/1000 от общия произведен доход и никак не е страшно да се дадат. Скандалното е, че те просто е наливат в нещо безсмислено и безперспективно. Субсидиите създават комфорт, създават илюзия за сигурност и демотивират местните да предприемат нещо за поминъка си. И субсидирането чрез искане на изкючения от правилото всъщност гради лош имидж на страната. Въпроосът е имат ли управляващите решение, ако получат отказ и ЕС не разреши продължаване на субсидирането. Дали тогава капанът няма да щракне за ГЕРБ, вместо да подхлъзнат ДПС?
    Със сигурност там нещо трябва да се предприеме за да се намери заетост и доходи за местното население. Да, средата много ги е ощетила и възможностите са отчайващо малко. Но и само да се лежи на единствения тютюн също не е решение, даже в краткосрочен план. Наистина, вече имаше опит и той завърши с конфуз - програмата "Родопи" се провали и тихомълком потъна в чекмеджетата. Но един неуспех не бива да е мотив да не се прави нищо. Просто трябва да се намерят нови консултанти за нов мозъчен тръст, които може би ще имат "свежи" и по-прагматични идеи...

    Нередност?
  • 4
    maleto avatar :-(
    maleto
    • + 1

    iskam da popitam tezi koito sa novi proizvoditeli na tutun primerno ako sam gledal tutun ot 2010 godina do sq 6te polu4a li nqkakvi subsidii i ako nqma zashto?

    Нередност?
Нов коментар