🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хърватия може да блокира покупката на водеща хранителна група от унгарски фонд

Смята се, че собственикът на Indotek има връзки с премиера Виктор Орбан

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Хърватия смята да блокира договореното в началото на годината закупуване на дял от голямата търговска и хранителна група Fortenova от унгарския инвестиционен фонд Indotek Group, който е собственост на унгарски и американски инвеститори. Сделката, договорена през април, е за придобиване на дела на руската Сбербанк, която притежава 43% от хърватската компания. Хърватският премиер Андрей Пленкович е готов лично да подкрепи блокирането на сделката, тъй като се предполага, че собственикът на Indotek Даниел Йелинек е близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, пише Euractiv, позовавайки се на хърватското седмично издание Nacional. В края на миналия месец Bloomberg съобщи, че Fortenova търси алтернативен купувач за дела на Сбербанк.

Пленкович е взел това решение, след като е бил информиран за сериозни подозрения, че собственикът на Indotek "е само прикритие за непрозрачния унгарски капитал, свързан пряко с Орбан", пише още Nacional. Решението за блокиране на сделката с Fotenova, най-големият земеделски производител в региона, в който работят над 50 хил. души, е потвърдено пред хърватската медия от "няколко бизнес и политически източника".

Обтегнати взаимоотношения

Хърватия вече има търкания с Унгария по отношение на най-големия хърватски петролен и газов концерн INA, чийто най-голям акционер е унгарската компания MOL. През юли страната загуби започналото през 2013 г. арбитражно дело, заведено от MOL заради неизпълнение от страна на Загреб на задълженията по споразумение за газовия бизнес на съвместно притежаваната компания. Според обвинението хърватското правителство не е поело губещия газов бизнес на INA и не е либерализирало газовия пазар, позволявайки прилагането на пазарни цени, за което се е съгласило през 2009 г.

"С решението си съдът отхвърли по-голямата част от исковете за обезщетение на MOL, които възлизаха на повече от 1.1 млрд. долара, като същевременно прие по-малка част от около 184 млн. долара", се казва в изявление на правителството.

Хърватия на свой ред е обвинила MOL, че е използвала нечестни методи, за да получи фактически контрол над INA, въпреки че не е мажоритарен собственик. Страната също така обвини бившия хърватски министър-председател Иво Санадер и главния изпълнителен директор на MOL Жолт Ернади. През 2019 г. Върховният съд на Хърватия потвърди решението на по-нисша инстанция, с което Санадер и Ернади бяха признати за виновни в корупция, припомня Euractiv. През 2016 г. международен орган за търговски арбитраж към ООН в Женева постанови, че няма достатъчно доказателства за корупция, в която да са замесени MOL и INA. Страната обжалва този арбитраж през 2017 г., но без успех.

Все още няма коментари
Нов коментар