🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на BTV и Yettel напуска Китай

Фондът фокусира инвестициите си в Европа

Малко повече от месец след като Иржи Смейч пое контрола върху PPF, фондът обяви, че търси купувач за Home Credit.
Малко повече от месец след като Иржи Смейч пое контрола върху PPF, фондът обяви, че търси купувач за Home Credit.
Малко повече от месец след като Иржи Смейч пое контрола върху PPF, фондът обяви, че търси купувач за Home Credit.    ©  Emma Capital
Малко повече от месец след като Иржи Смейч пое контрола върху PPF, фондът обяви, че търси купувач за Home Credit.    ©  Emma Capital

Фондът PPF, който е собственик на телевизията BTV и мобилния оператор "Йеттел", обяви, че планира да излезе от китайския пазар. Чешкият фонд притежава няколко компании, които развиват дейност във втората икономика в света, като най-голямата от тях е тази за потребителско финансиране Home Credit. В портфолиото на PPF в региона е и биотехнологичната Sotio, но за бъдещото й няма информация.

Фокусът на инвестициите на фонда ще бъде изместен към Европа, заяви изпълнителният директор Иржи Смейч. "Опитваме се да намерим стратегически партньор там (в Китай), който ще вземе мажоритарен дял и след това ще поеме напълно фирмата, защото вярваме, че без това е невъзможно да работим в Китай при сегашните условия", каза Смейч, цитиран от Reuters.

Доскоро Китай беше ключов пазар за Home Credit. Компанията се радваше на бърз растеж и солидни печалби през последното десетилетие, като това се промени в началото на пандемията. Пандемията доведе до сериозен спад на печалбите, като последвалото затягане на регулациите и ограничен достъп до финансиране са причините за решението на ръководството на фонда да напусне местния пазар.

Групата Home Credit загуби 303 млн. евро миналата година и 584 млн. през 2020 г. PPF отчете печалба 239 млн. евро миналата година и управлява активи на стойност около 42.2 млрд. евро. Освен BTV фондът е собственик и на телекомуникационния оператор Yettel, който освен в България развива дейност и в Сърбия и Унгария.

Home Credit също така търси партньори за бизнеса си в Югоизточна Азия, като причината е желание за гарантиране на сигурно и евтино финансиране. Компанията иска да се установи и на пазарите в Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините, но това до момента не се е случило. Причината е нуждата от партнирането с компания, която вече разполага с банков лиценз, за да може да получи достъп до финансиране от депозити. Този метод на набиране на средства е значително по-сигурен от опитите за трупане на капитал. Преговори се водят с няколко компании, но Смейч отказа да назове конкретни имена.

PPF се надява чрез продаването на бизнеса си в Китай да подсигури средства за придобиване на компании в Европа. Фондът има бизнеси в редица браншове, сред които освен развитите в България комуникационен и медиен има позиции в машиностроенето и биотехнологиите.

"Искаме центърът на тежестта на нашите инвестиции да бъде в Европа", каза Смейч, като добавя, че PPF иска да се разшири по-широко извън Балканите, което е традиционно най-силният регион за фонда.

Смейч заема поста изпълнителен директор от 15 юни, когато беше избран да наследи Ладислав Братоничек, който пое контрола след смъртта на основателя на фонда Петр Келнер. Братоничек се задържа на позицията година, като промените бяха обявени от съпругата на Келнер - Рената Келнерова, която държи 98.93% от акциите.

Смейч познава добре бизнеса на PPF. Той е един от най-богатите хора в Чехия, като според списание Elite of Business състоянието му е 20.5 млрд. чешки крони (830 млн. евро). През последните години се фокусираше върху собствената си инвестиционна група - Emma Capital, но в периода 2005 - 2012 г. работи тясно с Петр Келнер в развитието на PPF. Името му се свързва преди всичко с експанзията на финансовия бизнес на групата - Home Credit Bank на руския пазар и на Home Credit Group в Китай и страните от Южна и Югоизточна Азия. В края на 2005 г. придобива 5% дял в PPF, който държи до 2012 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Докато националните ни медии се държат от чужди сили този народ винаги ще бъде разделен и нещата ще се случват така както тези чужди сили искат. А напускането на собственика на Бтв от Китай ясно показва на кои господари се кланя. Не е учудващо, че Бтв обслужва Киро и останалите измамници от ПП!

    Нередност?
Нов коментар