IKEA влиза и във Велико Търново до края на 2023 г.

Центърът за поръчки ще е шестият обект на шведската мебелна верига в България

''Хаус маркет България''
''Хаус маркет България''
''Хаус маркет България''    ©  ''Хаус маркет България''
''Хаус маркет България''    ©  ''Хаус маркет България''
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През четвъртото тримесечие на 2023 г. IKEA ще открие център за планиране и поръчки във Велико Търново. Това ще е шестият търговски обект на шведската мебелна верига в страната, съобщиха от "Хаус маркет България" - част от гръцката FOURLIS Group, която държи франчайз правата за магазините в страната.

Отново в мол

Новият център ще бъде разположен в мол "Велико Търново" на 1800 кв.м площ и ще предлага различни решения и идеи за обзавеждане, продукти за дома, както и шведски храни, които могат да бъдат закупени веднага. Освен това потребителите ще имат възможност за поръчка на продукти от целия асортимент на компанията. Вече текат предварителните задължителни проучвателни дейности по отварянето на обекта.

Развитието досега

Първият магазин на ІКЕА в страната бе открит през септември 2011 в столицата. През 2015 веригата започна онлайн продажби и отвори първия си център за поръчки във Варна. Година по-късно заработи втори център за поръчки - в Бургас, а през 2018 - трети - в Пловдив.

През септември 2020 във Варна отвори нов магазин ІКЕА, който замени съществуващия център за поръчки. Варненският обект е разположен на три нива в Delta Planet Mall, а посетителите избират от над 3500 артикула, които са налични за взимане на място.

През юни 2021 веригата разшири центъра си за поръчки в Пловдив, като прибави към вече съществуващите 2100 квадратни метра площ нови 360 кв. метра. А през септември oтвори нов магазин в столичния Маll оf Ѕоfіа на бул. "Стамболийски". Той е paзпoлoжeн въpxy 1200 ĸв.м плoщ и в него се предлагат над 1000 артикула - аксесоари за готвене и сервиране, декорация, спално бельо, детски продукти и др., както и шведски храни. В обекта има мострена зала за кухни и гардероби, като се предлага съдействие за проектирането им.

Бъдещата инвестиция във Велико Търново ще разчупи познатия досега формат - огромни магазини IKEA далеч от града.

На франчайз

IKEA влезе на българския пазар чрез договор за франчайз с House Market. "Хаус маркет България" е член на гръцката група Fourlis, която държи правата на IKEA и за Гърция и Кипър. Сега на трите пазара работят общо 11 магазина на ИКЕА (7 в Гърция, 1 в Кипър и 3 в България) и 9 центъра за поръчки (6 от тях в Гърция, 2 в България и 1 в Кипър).

След спада на продажбите с 11% през 2020 г. IKEA отчита 13% ръст на приходите си през 2021 г., които достигат 120.2 млн. лв. Печалбата на "Хаус маркет България" нараства от 4.9 млн. лева на 17.1 млн. лева през миналата година, а рентабилността на приходите й е 14%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fritz avatar :-|
    fritz

    Хубаво, обаче като гледам ИКЕА в София, където половината артикули не са налични, съм песимист, че и тук ще е различно.

    Нередност?
Нов коментар