Бъдещето на ритейла е силно обвързано с кръговия бизнес модел

Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България"

Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България"
Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България"
Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България"
Васил Василев, мениджър "Асортимент" в "ИКЕА България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Устойчивостта е новият бизнес модел, новата нискобюджетна "вълна̀". Ние в ИКЕА имаме амбицията да се превърнем в компания с отрицателен въглероден отпечатък до 2030 г., използвайки само възобновяеми или рециклирани материали и като част от тази цел внедряваме активно кръгови бизнес решения.

За трансформацията

Трансформацията на общоприетия линеен модел "вземи, направи и изхвърли" се случва първо в мисленето и познанието, а след това и в цялата верига на доставки.

Суровините са един от факторите с най-голям принос за климатичния отпечатък на ИКЕА. Запазвайки колкото се може по-дълго в обращение материалите и чрез инвестиции на възобновяема енергия, ние ще спомогнем значително за намаляването на климатичния отпечатък на бизнес дейностите на компанията. От гледна точка на кръговия модел ще постигнем това, като удължим живота на продуктите, и като използваме повторно материали във възможно най-голяма степен, намалявайки добиването на нови.

Ролята на лесното сглобяване по пътя към кръговата икономика

Мебелите могат да имат по-дълъг живот чрез повторна употреба, реконструкция, ремонтиране. Предвид урбанизацията и динамичния начин на живот на хората ключов елемент е проектирането на продукти за лесно сглобяване, дори без нужда от инструменти, които да могат многократно да бъдат разглобявани, без това да се отрази на тяхната дълготрайност и външен вид. Tочно тук ние в ИКЕА виждаме огромен потенциал чрез модулност и технологични нововъведения в асортимента. Пример за иновативно решение, което спомага за този процес, е клиновидният дюбел (wedge dowel) - буквално един "клик" измества класическите крепежни елементи в производството. Тази сглобка вече присъства в редица големи серии в ИКЕА - мебелите за кухня и баня ENHET, за дневна EKET и VIHALS, за спалня PLATSA и IDANAS и пр.

Устойчивите продукти трябва непременно да са достъпни

Продуктите на ИКЕА, произведени по кръговия модел, отговарят на елементите на демократичния дизайн, а именно форма, функция, качество, и са проектирани според принципите на устойчив дизайн, позволявайки повторно използване, подновяване, преработване и в крайния етап от живота на продукта - рециклиране. Същевременно цената на продукта трябва да е достатъчно ниска, така че възможно най-много хора да могат да си я позволят. Нашият стремеж е да преборим разпространеното схващане, че екосъобразният живот е скъпоструващ.

Пътят към целта: 100% от артикулите на ИКЕА да бъдат продукт на кръгово производство

Един от основните моменти е оценяването на потенциала на всеки един продукт още във фазата на негово проектиране. Над 9500 продукта от нашия асортимент вече са преминали атестация за това доколко отговарят на принципите за устойчив дизайн. В резултат са създадени различни решения за разработване и проектиране, за да се гарантира, че до 2030 г. всички артикули ще бъдат продукт на кръгово производство.

Изтеглихме редица продукти за еднократна употреба от асортимента както в България, така и в световен мащаб и ги заменихме с такива за многократна употреба. Само си представете колко суровини се спестяват с една акумулаторна батерия LADDA например, която може да се презарежда до 1000 пъти.

Създаването на алтернативни устойчиви модели за производство е предпоставка за развитието на цялостни кръгови решения и постигане на устойчив растеж в дългосрочен план.