🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК предлага нови цели за намаляване на опаковките, повторното им използване и рециклиране

Ще бъдат забранени миниопаковките за шампоан, както и опаковки за храна, консумирана на място

Протест пред МОСВ срещу замърсяването с пластмаса, организиран от сдружение "За земята"
Протест пред МОСВ срещу замърсяването с пластмаса, организиран от сдружение "За земята"
Протест пред МОСВ срещу замърсяването с пластмаса, организиран от сдружение "За земята"    ©  Георги Кожухаров
Протест пред МОСВ срещу замърсяването с пластмаса, организиран от сдружение "За земята"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • До 2030 г. опаковките на глава от населението трябва да намалеят с 5%, а до 2040 г. - с 15%.
  • От 2030 г. ще бъдат забранени опаковки, при които под 75% от теглото може да бъде рециклирано.
  • Разширяват се изискванията за повторна употреба на някои бутилки и кутии за доставки.

Държавите - членки на ЕС, ще трябва да намалят отпадъците от опаковки на глава от населението с 5% до 2030 г. и 15% до 2040 г. в сравнение с нивата от 2018 г. Това са част от новите предложения на Брюксел за справяне с нарастващите количества отпадъци от опаковки, представени в сряда. Според изпълнителната власт на ЕС опаковките са се увеличили значително от 2000 г. насам, като сега представляват 36% от твърдите битови отпадъци в ЕС. А прогнозите са да продължат да растат поне до 2030 г.

Сега Европейската комисия опитва да обърне тенденцията, като този пък Брюксел опитва да регулира горните нива на йерархията на отпадъците, т.е. поставя изисквания за намаляването им и за повторна употреба, а не само за повишаване на нивото на рециклиране. Но последното също е на дневен ред, като ЕК предлага и цялостно преразглеждане на законодателството на ЕС за опаковките и отпадъците от тях, така че до 2030 г. всички те да могат да се рециклират.

Какви мерки се предвиждат

В рамките на една година след влизането в сила на закона той трябва да забрани няколко различни формати на опаковки, включително опаковки за еднократна употреба в хотели и ресторанти, като минибутилките за шампоан и опаковки за храна, консумирана на място, а също и торбичките и пластмасовите мрежички, използвани за храна в магазини и кафенета.

Новият закон също така въвежда цели за повторна употреба на опаковки - от бутилки за напитки до кутии и чаши за доставка. Тази мярка, чиято чернова наскоро изтече, обаче предизвиква гнева на индустрията, която вече е инвестирала много в съоръжения за рециклиране. Опасенията са, че целите за повторна употреба ще застрашат тези инвестиции. При официалното представяне на предложението в сряда стана ясно, че част от мерките в тази част все пак са смекчени - например изискванията за повторна употреба обхващат бутилките за вино, за безалкохолни напитки и някои алкохолни напитки, но без бутилките за високоалкохолни напитки.

Какво още ще се промени?

Освен новите цели за ограничаване на отпадъците друга промяна е, че нормативът вече ще бъде регламент, а не директива - регламентът е обвързващ законодателен акт и трябва да се прилага в своята цялост във всички страни от ЕС, докато директивата задава цели, които всяка страна адаптира в собственото си законодателство (понякога със закъснение от години). Тази промяна би трябвало да създаде по-бърза и голяма хармонизация в цяла Европа и се приветства и от индустрията, и от активистите.

"Необходимостта от системна промяна е очевидна", казва комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс. По думите му през 2020 г. една трета от отпадъците от опаковки, или близо 30 милиона тона, не са били преработени и са били изгорени, депонирани, а част от тях са попаднали и в околната среда. "Ако не спрем тези тенденции, обемът на пластмасовите отпадъци може да се увеличи с 46% до 2030 г.", добавя той.

И още повече рециклиране

Наред с целите за повторна употреба предложението на ЕК съдържа и още мерки за насърчаване на рециклирането. Например до 2030 г. всички опаковки ще трябва да могат да се рециклират, а до 2035 г. всички те ще трябва да бъдат рециклирани "в мащаб".

Комисията прави и класификация на опаковките по степента им на рециклируемост - степен А означава, че 95% от теглото на опаковката може да бъде рециклирано, а степен Е (най-ниската) - 75%. Предвижда се опаковките от клас Е да бъдат забранени на пазара на ЕС през 2030 г. Тази схема ще засегне и таксите по схемите за разширена отговорност на производителя - за клас А ще плаща най-малко.

Ще има и специално насочени мерки към подобряване на степента на рециклиране на пластмаси, тъй като според Брюксел рециклирането им не е на същото ниво като хартията, металите и стъклото. Всички пластмасови опаковки ще подлежат на задължителни цели за рециклирано съдържание, като целите за 2030 г. и 2040 г. ще се основават на това дали влизат в контакт с храни или не. Тези мерки надграждат и изискванията на ЕК за поне 25% рециклиран материал в PET бутилките от 2025 г и 30% във всички пластмасови бутилки от 2030 г. Тези цели обаче са донякъде в конфликт с представители на индустрията на храните и напитките, като те настояват и за разпоредби, които ще им гарантират достъп до качествен рециклат.

Сега новите предложения следва да бъдат обсъдени от страните от ЕС и Европейския парламент, които след това ще се съберат, за да договорят окончателния закон.