САЩ и ЕС обмислят климатични мита върху китайската стомана и алуминий

Стоманата и алуминият от други държави извън споразумението също могат да бъдат подложени на допълнителните ставки

Други държави са изразили желание да се присъединят към преговорите, но най-вероятно първоначално няма да се включат към новата рамка
Други държави са изразили желание да се присъединят към преговорите, но най-вероятно първоначално няма да се включат към новата рамка
Други държави са изразили желание да се присъединят към преговорите, но най-вероятно първоначално няма да се включат към новата рамка    ©  Reuters
Други държави са изразили желание да се присъединят към преговорите, но най-вероятно първоначално няма да се включат към новата рамка    ©  Reuters

САЩ и ЕС обмислят нови мита върху китайските стомана и алуминий като част от усилията си против въглеродните емисии и свръхкапацитета, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса. Според източниците идеята, формулирана от администрацията на Байдън, все още е в начална фаза и не е официално предложена. Един от тях е заявил, че споразумение с ЕС, включително подробности за това как да се определят праговете за прилагане на мита, е вероятно да бъде сключено най-рано в края на следващата година, добавяйки, че дори този срок е оптимистичен. Източниците твърдят, че тази рамка, базирана на подобно споразумение между САЩ и ЕС от миналата година, е насочена предимно срещу Китай, която е най-големият източник на въглеродни емисии и най-голям производител на стомана и алуминий в света, както и срещу други големи замърсители.

Все още не е ясно какви правни правомощия ще използва администрацията на американския президент за въвеждането на новите мита. Лице, запознато с въпроса, е заявило, че този въпрос все още се разработва вътрешно и в разговори с ЕС, браншови представители и Конгреса. Белият дом също така провежда разговори със законодателите за потенциалните нови правомощия, добавя то.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай и нейният екип са представили идеята на търговския комисар Валдис Домбровскис и други лица от ЕС в Прага в края на октомври. Европейските представители са повдигнали няколко въпроса, включително относно законосъобразността и съвместимостта с правилата на Световната търговска организация (СТО), както и с вътрешния механизъм на блока за ценообразуване на въглеродните емисии. Говорител на търговския представител на САЩ е отказал коментар за Bloomberg.

Други държави са изразили желание да се присъединят към преговорите, но най-вероятно първоначално няма да се включат към новата рамка. Един от източниците е заявил, че целта е сделката да бъде отворена за други страни възможно най-бързо, стига те да могат да изпълнят амбициозните цели на споразумението.

Използване на съществуващи инструменти

Един от потенциалните подходи за въвеждането на новите мита може да бъде преобразуването на съществуващо разследване по раздел 232 от Закона за разширяване на търговията - използвано от Тръмп за въвеждане на мита върху европейските стомана и алуминий през 2018 г. - насочено към въглеродните емисии и свръхкапацитета. Това би дало на Белия дом правно основание да продължи, без да се налага да чака приключването на ново разследване, добавя друг източник.

Представителите на САЩ също така все още обсъждат митническата ставка или нейния диапазон, която ще се прилага към други държави, като Вашингтон е заявил пред представителите на ЕС, че би искал споразумението да бъде правно обвързващо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Сами се вкарват в инфлационна спирала.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    Това е икономическа война, която разчита единствено на пропагандата.

    Нередност?
Нов коментар