🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Philip Morris не напуска Русия заради правилата за продажба на западни бизнеси

Изричното одобрение на Кремъл се оказва непостижима цел за тютюневия гигант

Русия и Украйна осигуряват 8% от приходите на компанията за миналата година, което се равнява на 31.7 млрд. долара
Русия и Украйна осигуряват 8% от приходите на компанията за миналата година, което се равнява на 31.7 млрд. долара
Русия и Украйна осигуряват 8% от приходите на компанията за миналата година, което се равнява на 31.7 млрд. долара    ©  Reuters
Русия и Украйна осигуряват 8% от приходите на компанията за миналата година, което се равнява на 31.7 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В началото на войната в Украйна редица западни компании бързо напуснаха Русия, като това се случи главно заради огромния публичен натиск. В повечето случаи те успяха да намерят подходящ купувач на местните си поделения, макар и това да се случваше с цената на значителни загуби. Имаше и компании, които просто напълно се отказаха от руските си дейности. Въпреки това и до момента има голям брой западни предприятия, които все още са активни в Русия.

Продажбата на западните компании обаче в последно време зацикли съществено, като причината за това е решение на руския президент Владимир Путин. Той представи нов закон, според който Кремъл трябва изрично да одобри продажбата на всяко едно чуждестранно дружество. Това прави смяната на собственост изключително затруднена, защото задоволяването на исканията на Путин е много трудно. Освен това големите загуби, които биха последвали "благословията" на руския президент допълнително усложняват ситуацията пред чуждестранните изпълнителни директори.

Обикновено потенциални купувачи не липсват, но дори те не могат дадат гаранция, че процесът по продажба ще приключи с успех. Именно това е положението на Philip Morris International (PMI), която обяви, че вече допуска сценарий, при който никога не продава руското си поделение.

Изпълнителният директор на компанията Яцек Олчак заяви пред Financial Times, че тютюневата група, която продава цигарите Marlboro извън САЩ, е водила дискусии с най-малко трима "сериозни" потенциални купувачи. Въпреки това "разговорите са в застой, защото никой не знае как мога да го накарам да работи [получването на съгласие от Кремъл]".

Според Олчак той не може да се съгласи на всяка предложена оферта, защото все пак има да изпълни задължението си да максимализира приходите за акционерите в компанията му. "Не мога просто да загубя търпението си и да го оставя. Това са техни пари, не са мои пари, аз управлявам това вместо тях", каза той. "Ако имах купувач, който можеше да изпълни транзакциите, да, щяхме да го направим - но той не съществува... няма надежда... Така че тогава предпочитам да запазя всичко това", смята директорът.

Олчак също така заяви, че компанията не може да обяви крайно решение, защото съпътстващите фактори все още са неясни. "Когато казвам, че напускам или не напускам, това е напълно без значение, защото опитах миналата година и реалността е, че съм [заседнал] с цялото това нещо. Хората не купуват тези [руски активи], просто да ги имат, вие искате да имате някаква полза, а такава няма", добавя той.

Русия и Украйна осигуряват 8% от приходите на PMI за миналата година, което се равнява на 31.7 млрд. долара. В исторически план Русия винаги е била огромен пазар за Big Tobacco поради високите нива на тютюнопушене и отвореността на потребителите да преминат към вейпове и нагреваеми тютюневи изделия.

Освен Marlboro компанията продава и други марки цигари, включително L&M и Chesterfield, притежава бездимния тютюнев продукт, популярен и в България, IQOS и наскоро купи производителя на пероралната никотинова торбичка Swedish Match в сделка за 15 млрд. долара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ptb091079753 avatar :-|
    Веселин
    • - 1
    • + 2

    поредната доза лицемерие от голяма корпорация... колкото Кока-кола напусна руският пазар, толкова и тия...
    и още нещо: Капитал - проверявайте информацията, която публикувате. Или поне пишете "според компанията...", за да не носите отговорност за непроверена, неточна, изкривена и невярна информация

    Нередност?
  • 2
    keen avatar :-|
    keen

    Няма лошо орките да се тровят с филип морис. Надявам се обаче това да свали продажбите им на по-цивилизованите места по света.
    За съжаление (всъщност не), аз не мога да допринеса с нищо за това, защото изначално не съм потребител на такива стоки.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    До коментар [#1] от "Веселин":

    Знаем ли колко им пука, че разпространяват "непроверена, неточна, изкривена и невярна информация"? Хич!

    Нередност?
Нов коментар