🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Philip Morris International завършва покупката на Vectura

Сделката среща опозиция от различни здравни организации в Обединеното кралство

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителят на тютюневи изделия Philip Morris Internatonal върви към завършване на придобиването на британската фармацевтична компания Vectura, която концентрира усилията си в производството на респиратори. Philip Morris придобива 74.8% от акциите на британската компания и могат да я свалят от Лондонската фондова борса.

Миноритарните собственици на 46% от акциите на Vectura са приели офертата на международната корпорация на стойност 1 млрд. паунда, а допълнителните 29% са били закупени чрез фондовата борса, заявиха от Philip Morris. Изпълнителният директор на Philip Morris Яцек Олчак заяви, че придобиването на Vectura е правилната крачка в развитието на водената от него компания. "Сделката ще ни помогне в реализирането на целта от генериране на поне 1 млрд. долара приходи от продукти, които нямат общо с тютюна", смята той.

Сделката срещна опозиция от различни здравни организации на Острова. Според Сара Уулноу, която е председател на Asthma UK и на Британската белодробна фондация, с придобиването на Vectura, Philip Morris International е в позиция да повлиява на здравните политики във Великобритания. "Vectura предаде милиони хора с белодробни заболявания и приоритизира краткосрочната финансова облага пред дълготрайното развитие на бизнеса си. Сделката на фармацевтичната компания ще позволи на големите производители на тютюн да определят здравните политики на цялата държава", заявява тя пред Financial Times.

Philip Morris International е отделна компания от американската Philip Morris. Базираната в Ричмънд, Вирджиния компания е част от тютюневата корпорация Altria Group. Phillip Morris International се отделя през 2008 г., като оттогава се насочва и развива алтернативи на традиционните цигари. Преди месец от компанията обявиха, че подкрепят идеята цигарите да бъдат забранени за продажба до 10 години, а дори обявиха, че ще спрат продажбите на най-известната си марка цигари Marlboro, като очакванията са това да се случи също до 10 години.