Турция спира вноса в Русия на санкционирани от ЕС стоки

САЩ и ЕС засилват натиска върху страните, които помагат на Кремъл да заобикаля търговските ограничения

Докато износът на ЕС към Русия се сви миналата година, този към близки до нея страни като Киргизстан, Казахстан и Армения е нараснал
Докато износът на ЕС към Русия се сви миналата година, този към близки до нея страни като Киргизстан, Казахстан и Армения е нараснал
Докато износът на ЕС към Русия се сви миналата година, този към близки до нея страни като Киргизстан, Казахстан и Армения е нараснал    ©  Reuters
Докато износът на ЕС към Русия се сви миналата година, този към близки до нея страни като Киргизстан, Казахстан и Армения е нараснал    ©  Reuters

Контролът върху спазването на санкциите срещу Русия се затяга, след като Турция без много шум затвори една от вратичките, през която Москва продължаваше да си набавя забранени стоки от Запада чрез паралелен внос. Турските митнически власти са спрели да пропускат санкционирани стоки, които преминават през страната, за да достигнат Русия като крайна дестинация. За завоя в политиката на Анкара съобщи руската радиостанция "Комерсант", позовавайки се на информация на логистични компании.

През последните седмици европейски и американски дипломати работят усилено да прекъснат възможностите на Кремъл да заобикаля ограниченията чрез трети страни, като се говори и за налагане на вторични санкции срещу такива държави. Докато износът на ЕС към Русия значително се сви миналата година, този към близки до нея страни като Киргистан, Казахстан и Армения е нараснал, а съответно и тяхната търговия с Русия. Списъкът на ЕС със стоки, забранени за експорт към Москва, включва чипове и компоненти, машини и технологии за добив и преработка на петрол, както и такива за авиацията и индустрията, стоки за двойна употреба, луксозни продукти и др.

Турция се счита за едно от ключовите места за паралелен внос, като износът ѝ за Русия е нараснал с 97% през май - юли миналата година в сравнение със средните нива от 2017 - 2019 г., според анализ на Европейската банка за възстановяване и развитие, цитиран от Financial Times. В средата на миналата година президентът Путин одобри механизъм за "паралелен внос", който на практика позволява да продължат доставките на санкционирани стоки, без да се иска одобрението на собствениците на търговските марки, а доставките също така се освобождават от вносни мита. През август износът на стоки от Турция за Русия отчете месечен рекорд от 738 млн. долара.

Без официални заповеди

Управляващият директор на транспортния логистичен оператор Optimalog Георгий Властопуло казва пред "Комерсант", че предварително резервираните транспортни операции от Турция до Русия от сряда биват задържани. "Снощи започнахме да получаваме известия, че турските митници възпрепятстват обработката на транзитни стоки с нетурски произход", каза той.

Хора от сектора заявяват, че не очакват официални заповеди или укази от страна на Анкара, тъй като това би означавало тя да признае, че през последната година е улеснявала транзита на забранени стоки за Русия. Задържането на доставките обаче е факт, потвърждава и Валерия Савенкова, търговски директор на Transasia Logistics.

Затягането на контрола идва малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Турция в края на февруари. Под натиска на американски и европейски дипломати сега са и Обединените арабски емирства, които също се очертават като център за доставки на електроника към Москва.

Все още няма коментари
Нов коментар