Тежки времена за интернет-пиратите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За Бари Джайтъртс от Бруклин, Ню Йорк, това лято може да се окаже наистина горещо. Като член на хакерската група Apocalypse Production Crew (APC) той може да прекара следващите пет години в затвора и да плати глоба в размер на 250 хиляди долара. АРС е известна с това, че е успявала да пуска в интернет музика, филми и игри още преди те официално да са се появили на пазара. Двайсет и пет годишният Джайтърс, който е използвал името Dextro, е 15-ият член на конспиративното онлайн общество, обвинен в нарушаване на дигиталните авторски права. Всички те са разкрити още през 2004 г., когато съвместна акция на полициите в няколко държави разбива пиратски групи и повдига обвинения срещу тях. Според обвинението самият Джайтъртс е плащал и поддържал от дома си, базиран в Хюстън, Тексас, сървър, ползван от групата негови съмишленици. Те нерядко са имали "симпатизанти" в самите филмови и звукозаписни компании, откъдето са изнасяли музикални и филмови носители, разпространявани безплатно в интернет.

"Нашата надежда е, че това ще възпре много хора от пиратстването в интернет", казва помощник-прокурорът Джей В. Пребю, който е участвал в процеса, пред Computerworld.com. "Звукозаписната индустрия е оценила загубите си на милиарди от подобен тип действия. Има стотици подобни групи, но тази (APC) е била наистина ключов доставчик на пиратско съдържание", допълва той.

Звукозаписната индустрия, водена от антипиратската асоциация RIAA, вероятно ликува, отбелязват други издания и форуми. "Те отдавна искаха да вкарат някой младеж в затвора, за да се стреснат връстниците му. Не се съмнявайте, че биха изгорили и 10-годишно дете на клада", коментира анонимен интернет потребител.

Много IT издания вече си задават следния въпрос - какво следва, след като един човек получи ефективно подобна тежка присъда. И то за действия, чиято наказуемост все още се оспорва от много хора. Дори продължителността на процеса - три дни, се счита от някои наблюдатели за "прекалено ефективна". Присъдата трябва да бъде произнесена на 8 август тази година, след което почти сигурно ще бъде обжалвана пред по-висша инстанция. Тя може да създаде прецедент, който да засегне и други потребители, в това число и граждани на държави извън Северна Америка, които да попаднат под ударите на подобни обвинения. Във форума на един торент сайт например може да се прочете например как "капацитетът на затвора в Гуантанамо вероятно ще бъде попълван с интернет пирати, след като янките изловиха всички терористи по света". Както и че подобен подход всъщност би отблъснал още повече хора от това, което звукозаписните и филмови компании искат - да накарат потребителите да купуват носители с техните музика и филми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    keen

    Това е шамар за всеки, който твърди, че "няма нищо безплатно".
    Само че този човек например е разпространявал разни неща именно безплатно.
    А елементи като г-н Пребю защитават "правото си" да ПРОДАВАТ разпространение. И в цялото това бръщолевене се надяват да се загуби разликата между авторски права и разпространителски такива.
    Тактиката е "убий този, който подбива цените" (а ако трябва, дори и Интернет).

    Нередност?
  • 2
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA

    "какво следва, след като един човек получи ефективно подобна тежка присъда. И то за действия, чиято наказуемост все още се оспорва от много хора"
    В САЩ закона може да се оспорва само по законни средства или друго яче казано в границите на закона, в момента в които го пристъпшиш аре в киауша като тоя пич ...

    Нередност?
Нов коментар