Пиратските сайтове губят популярност

&quot;Някои правителства и телекоми ни подкрепят все повече&quot;, казва Ричард Абдалиан<br />
&quot;Някои правителства и телекоми ни подкрепят все повече&quot;, казва Ричард Абдалиан<br />
&quot;Някои правителства и телекоми ни подкрепят все повече&quot;, казва Ричард Абдалиан<br />    ©  Анелия Николова
&quot;Някои правителства и телекоми ни подкрепят все повече&quot;, казва Ричард Абдалиан<br />    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Профил

Ричард Абдалиан отговаря за дигиталните дейности на Universal Music на развиващите се пазари, сред които е и Източна Европа. Наскоро музикалната компания откри в България сайта 4fun.bg заедно с БТК. Там онлайн потребителите могат да слушат над 100 хил. песни от каталога на Universal. Цялата музика е достъпна за сваляне срещу фиксирана месечна такса, ако потребителят ползва ADSL-а на бившия телеком монополист.

Какво мислите за състоянието на музикалната индустрия днес?

- Има доста предизвикателства. За мен това е голяма възможност. Сега сме изправени пред тежки моменти, но мисля, че се развиваме добре. Ще има много нови начини да се наслаждаваме на музиката. В миналото също беше така, когато се появиха радиото и телевизията. Те бяха ново предизвикателство, нови начини да се слушат песни. Постепенно този бизнес се разрасна, затова смятаме, че услугите за разпространение на музика ще стават все по-популярни. Когато погледнете хората, ще видите, че те слушат все повече музика. Очакваме успешно да направим цялото това съдържание достъпно навсякъде и по всяко време.

Как ще стане това?

- Вземете например iPhone или iPod. Те са чудесно средство за разглеждане на вашето съдържание. Но ако утре файловете не се намират на вашето устройство, а някъде другаде, на вас няма да ви пука. Вие пак ще имате достъп по всяко време. Според мен именно това ще се случи. Някои производители на музикални плеъри си сътрудничат с нас, за да доставим връзка до интернет. По този начин чрез устройството ще може да слушате каквато музика поискате, дори тази, която не сте купили.

(Евентуално) телекомите могат да осигурят интернет връзка до тази гигантска фонотека. Но това ще отнеме време.

Мислите ли, че DRM е правилният начин за защита на съдържание?

- Предложението (сайтът 4fun.bg) е уникално. Това е предимството на дигиталния преход. Сега единственият начин да имате музика е да я купите. В случая на 4fun.bg достъпът до част от каталога е безплатен. Това е по-добре, отколкото да се плаща. Има DRM, защото все едно наемате музика в рамките на вашия компютър (и още два). Затова използваме DRM. Защото отдаваме (музиката) под наем. Може да сте сигурни, че по-нататък ще предложим съдържание без DRM. Ако сайтът беше в Западна Европа или САЩ със сигурност щеше да е същото. В електронното пространство ще имаме повече от едно предложение, това е хубавото на дигиталната музика. Ако (потребителите на DRM) искат да запазят песните и да им се наслаждават и на други места, тогава ще могат да ги купят.

Значи ще предлагате музика без DRM?

- Да, със сигурност. (Освен това) има много други модели (за разпространение). Например такива, които разчитат на приходи от реклама. Тогава съдържанието също е безплатно и тези услуги са много успешни. Някои мои приятели показват този тип сайтове на своите деца, които са свикнали да теглят пиратска музика. Изглежда, че те преминават към тези нови услуги. Така че пиратските сайтове губят популярност. Това е така, защото ние (музикалната индустрия) излизаме с алтернативи.

Вие сте от Франция. Тя е известна със своите строги мерки срещу пиратството...

- Да, но във Франция искаме не просто да преборим пиратството, но и паралелно пускаме много нови алтернативи. Ще дам пример с Дания. Там най-големият телеком (Tele2) реши да блокира достъпа до някои торент тракери като The Pirate Bay. Защото сега има алтернатива. (Tele2 беше принуден от съдебна заповед по инициатива на местните представители на музикалната индустрия. Интернет доставчикът обяви, че ще обжалва).

Какви са тези алтернативи?

- Не просто продаване на съдържание, а както тук с БТК - отдаване под наем. Така и услуги, разчитащи на приходи от реклама. Както и сайтове, които излъчват музика като радио, без да може да се тегли от хората.

Как музикалната индустрия се възстановява от финансовите загуби, причинени от пиратството?

- Ще предлагаме все повече услуги с различни бизнес модели и скоро ще възстановим загубите от пиратския обмен на песни.

Как ще се борите с пиратството?

- Ще отнеме много време. Първата фаза е да предложим добра алтернатива на потребителите. След това ще се борим срещу музикалното пиратство. Някои правителства и телекоми ни подкрепят все повече.

Избрахте ли България именно заради голямото разпространение на пиратска музика тук?

- Не. Universal предлага каталога си на все повече места. Например падането на Берлинската стена създаде нови възможности. Преди това САЩ, Западна Европа и Япония бяха единствените пазари. Разширяваме бизнеса си в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и бившия СССР, където пиратството е "легално".

Мислите ли, че хората предпочитат само да слушат музика в интернет, без да я теглят?

- Тегленето има смисъл, когато нямате връзка. Но щом имате интернет, няма нужда да сваляте музика. Когато мрежата стане достъпна навсякъде по всяко време, излъчването на музика ще бъде бъдещето. В този смисъл сътрудничеството с телекомите е много важно.

Как ще коментирате метода "три удара и си аут"? (При него интернет доставчикът прекъсва достъпа на абонатите си след две предупреждения, ако докажe, че те теглят пиратско съдържание).

- Методът е предложен от Никола Саркози (президентът на Франция) и дава постепенно предупреждение. Така няма да прекъснат вашата връзка веднага, а ще получите няколко предупреждения. И ако човек продължава да тегли нелегално съдържание, тогава достъпът ще бъде отрязан. Това има смисъл. Навсякъде свалянето на музика с нарушени авторски права е незаконно. Ако отидете в магазин и вземете хляб, това е престъпление. Това, че музиката сега е дигитална, не означава, че тя трябва да е безплатна.

Имате ли други дигитални услуги за разпространение на музика в Източна Европа?

- Да, но уникалното за България е, че за пръв път работим с доставчик на високоскоростен интернет. Имаме подобна услуга в Румъния, но с мобилния оператор Orange. Тя е много успешна и е фокусирана върху младата аудитория.

Какво мислите за сайтовете, където потребители от цял свят правят заедно музика?

- Страхотно е! В Universal постоянно получаваме дискове, направени от обикновени хора. Във Франция разработихме конкурс заедно с една банка. Хората изпращат своята музика и ако те са добри, могат да започнат работа за Universal. Същото може да се случи в България.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • + 6

    Поредният ламтурник, дето го фана страх, че гемиите му потъват и иска да принуди потребителите да плащат за всякакви боклуци. И се изказал компетентно, че пиратските сайтове губели популярност! Аман от ненаяли се, алчни чичковци!

    Нередност?
  • 2
    rusf avatar :-|
    russ
    • + 1

    дам, жалко е че има и други такива като него, нетрябва да се ограничават свободата и изборът на потребителите по никакъв начин, всеки можа да си споделя всичко, с който си иска и тва е, щом не го прави с комерсиалн цел

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    аз
    • + 1

    пр отдела на бтк да понамали лъгането, а 4фун.бг да си го гледат с кеф сами

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    avtor

    ipod/iphone и 4fun = ?
    защото не работи, този е толкова неразбиращ и говорещ глупости

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-@
    ефр. Праз
    • + 4

    Не мога да повярвам, че на българите им се предлага сайт от където да взимат музика с DRM. Като технология DRM е вече итхвърлена и Amazon и Apple (iTunes) вече предлагат музиката си без DRM.

    DRM не е технология, която да защитава авторите, нито е технология, която да ограничава пиратството. DRM е технология, която има за цел да упражнява тормоз върху потребителите.

    Щеше да ми е смешно, ако не беше страшно, че такива надути глупаци използват монополното си положение и връзките си с политиците и полицията, за да лъжат и мамят потребителите.

    Нередност?
  • 6
    slavy2001 avatar :-|
    Слави
    • + 2

    "Пиратските сайтове губята популярност" - дрън-дрън. Ще му се.

    Нередност?
  • 7
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • + 4

    Заглавието ме накара да се усмихна, но статията няма да я чета, съмнявам се, че е също толкова хумористична:)

    Нередност?
  • 8
    chakra avatar :-|
    chakra

    http://www.ifpi.org/content/section_resources/dmr2009.html
    "95 per cent of music downloads are unauthorised, with no payment to artists and producers."
    ... много популярност има да губят

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    аха
    • + 1

    hahaha. губели популярност. продуцентите залязват и се опитват всячески чрез принуда да накарат хората да плащат. така не става. има много какво да се измисли като алтернатива на торентите, но ако го налагат силово - е очивидно, че няма да успеят - това ще предизвика само бунтове и недоволство. хората са склонни да плащат за това, което им харесва, но не обичат да ги мамят и обират. Имаше някакъв албум, който спечелил повече от donations, отколкото от продажби на дискове и от недоброволно плащане.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    пламен

    Да създадем общество "дъ пиратескайп.орг" и да обменяме по Скайп музика,филми,програми,а сайта ще бъде само за обяви-търси/предлага.Всеки купува по нещо лицензирано и правим обмен.Какво,и Скайп/Месинджър ли ще блокират? За сайта нямат основание,щото там ще има само обяви.

    Нередност?
Нов коментар