🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Учи се от идолите си

Арън Расмусен и MasterClass търсят нови модели в образованието - чрез технология и известни имена

Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано обучение с по-малко, а не повече учители
Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано обучение с по-малко, а не повече учители
Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано обучение с по-малко, а не повече учители    ©  Цветелина Белутова
Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано обучение с по-малко, а не повече учители    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред преподавателите на MasterClass са:

Кевин Спейси, актьорско майсторство

Франк Гери, дизайн и архитектура

Хърби Ханкок, джаз музика

Гари Каспаров, шах

Серина Уилямс, тенис

Кристина Агилера, пеене

Гордън Рамзи, кулинария

"Сутринта имам урок по шах с Гари Каспаров. После ще си взема малко почивка, защото следобед музика ще ми преподава Ханс Цимер. Вечерта пък ще готвим с Гордън Рамзи." Горният цитат не е реален, но съвсем лесно може да бъде. И не, не е нужно да идва от детето на милионер или стереотипен холивудски образ на разглезен колежанин. Цитатът може да принадлежи на всеки, който желае да ползва MasterClass – онлайн платформа, в която можеш да учиш буквално всичко, като за преподаватели имаш някои от най-известните имена на планетата. Компанията иска да направи образованието както достъпно за всеки в интернет, така и да бъде възможно най-интересно и практически насочено.

"Целта е както да се обучаваш, така и да се мотивираш", казва Арън Расмусен, съосновател на MasterClass и креативен директор на компанията. Той гостува на тазгодишното издание на DigitalK и представи платформата. Докато Расмусен обикаля по конференции и подготвя нови свои проекти, платформата продължава да се разраства от останалата част от екипа.

В търсене на образование

Историята на Расмусен е необичайна. "Аз съм роден в нищото", казва той, а зад него се появява карта, на която няма нищо друго освен зеленина. След като увеличава мащаба няколко пъти, накрая се появява къща в гората на Орегон. Расмусен не преувеличава – най-близкото населено място до дома му е на няколкостотин километра. Той прекарва детството си в обикаляне на най-близките градчета, за да учи, а междувременно чете каквито книги намери.

"Завърших гимназия по-рано и накрая стигнах до Бостън, на 3200 км от дома ми. В кампуса имаше 30 хил. души – повече, отколкото населението на целия район около родното ми място." Още тогава той започва да работи по свои собствени системи за учене, които включват четенето на много книги и безкрайно любопитство към света. "Бях безстрашен в това да питам хората дали искат да ме обучават."

Той обаче не е доволен от образованието, което е получил. "Не беше систематично и трябваше да уча много други неща, след като завърших", казва Расмусен. От това недоволство – не само неговото, но и на нарастващия брой хора, които смятат, че традиционната образователна система не е достатъчно ефeктивна, се ражда и идеята за MasterClass.

Расмусен смята, че е добре да бъдат чути недоволните от днешната образователна система. "Едно решение са индивидуализираните програми. Различните хора учат по различен начин, интересуват се от различни теми. Няма обща формула", обяснява Расмусен. Целта на платформата му е именно такава – всеки да открие интересите си и да се развива с възможно най-голяма мотивация. А каква по-добра мотивация да научиш актьорско майсторство от това да ти преподава Дъстин Хофман?

Нуждата от мотивация

Расмусен създава MasterClass със съдружника си Дейвид Рожие преди четири години в Сан Франциско. Благодарение на опита си като серийни предприемачи двамата имат много приятели в различни сфери - от корпоративните до арт средите, и след множество разговори "на маса" с вдъхновяващи личности си задават въпроса дали няма възможност да предложат тези "моменти на менторство и учене" като лекции на всички потребители. Така се свързват с известни режисьори и започват да снимат видеа с подбрани лектори.

В момента през платформата се предлагат онлайн курсове с известни преподаватели в най-различни сфери като актьорско майсторство, музика, спорт и др. Цената на една лекция е 90 долара, а системата вече има десетки хиляди регистрирани потребители. Те имат достъп до общността и могат да задават допълнителни въпроси. Идеята явно се радва на успех сред рисковите инвеститори, защото досега стартъпът е набрал финансиране за над 55 млн. долара. Последният рунд беше през март тази година за 35 млн. долара. Не е ясно какви са финансовите договорки между звездните лектори и компанията, но според Расмусен, "ако класовете са успешни, и те са успешни". Някои от "преподавателите" като Кевин Спейси и певеца Ъшър са и инвеститори в MasterClass.

За момента изглежда, че фокусът на MasterClass пада именно върху изкуствата, но според основателите моделът тепърва ще се променя и ще се добавят нови лектори и по-практични сфери. "Фокусът е навсякъде, но поне в момента гледаме основно към изкуствата и спортовете," казва Расмусен. За него не е важно какво точно учиш, а как го учиш и дали материалът ти е представен по интересен начин: "Няма по-удобен момент за персонализиране на образованието от днес, когато имаме бърз интернет навсякъде."

Разбиване на модела

Подобно на много други предприемачи днес Расмусен иска да разбие традиционните модели. Той обаче има и по-голяма цел: да ги разруши, но и да остави най-ценното от тях. "Трябва да подходим внимателно, защото някои модели действително работят", признава съоснователят на MastеrClass. Расмусен не поддържа радикални идеи като отказа от училище, но смята, че трябва да преразгледаме традиционния образователен модел. За пример дава т.нар. обратно училище, при което всеки учи вкъщи през мобилни устройства, а в училище пише домашните със съучениците си. "Това е толкова по-логично. Защо да стоиш сам вкъщи, вместо да работиш с приятелите си", пита Расмусен.

Големият проблем пред него и MasterClass остава този, който стои и пред всички други онлайн образователни платформи – как да убедиш хората, че те ще им осигурят работа, и как да убедиш работодателите, че този модел също е практичен. Според Расмусен компаниите имат нужда от нова тестова система, докато хората имат право да не се доверяват все още на онлайн платформите. "Една от причините е, че онлайн образованието все още не е толкова качествено. Трябва ни решение", казва той. "Не знам какво е това решение, но знам, че е някъде пред нас."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 3

    Още от безумната концепция за учителите-звезди. Някои хора могат и да се мотивират от това да слушат по интернет някой известен, аз не съм от тях.

    Но очевидно един квартален учител има много повече време и възможности да обясни в детайли и да даде обратна връзка. Качеството, което този учител може да предостави най-вероятно ще е задоволително за всички онези, които ще си платят за майсторски клас по нещо, мотивирани от това, че са видели реклама във фейсбук. Очевидно, за да достигнеш ниво ти трябва малко по-дългосрочен ангажимент.

    Само като страничен бонус на локалния учител е, че не си наливаш парите в някакви хлапаци в Калифорния, ами в съседа си - съответно шансовете тези средства да се завъртят локално по един или друг начин са много по-големи.

    Нередност?
  • 2
    vnc1464367700497983 avatar :-|
    stefank

    Ако го направят без пари ще намерят клиенти иначе ще фалират.

    Нередност?
  • 3
    nasii avatar :-|
    nasii

    Кварталният учител - квалифициран и отговорен е мираж в дълбоката провинция, където т.нар нередовни учители без квалификация запълват огромната липса на кадри.В този смисъл, към първият коментирал - не съдете по близкото свое обкръжение.

    Нередност?
  • 4
    olds avatar :-|
    olds

    Добър професионалист не е равно на добър учител.

    Нередност?
Нов коментар