🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FinTech Summit 2019: Какво ново в европейските стандарти за киберзащита

Александра Маниати от Европейската банкова федерация ръководи проектите за хармонизиране на регулаторната рамка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурността е сред предизвикателствата, които държат нащрек както малките, така и големите в сектора на финансовите технологии. И ако досега щитовете са изработвани по индивидуална мярка, то вече се налага защитните стени да са достатъчно високи, за да пазят цялата индустрия и дори да са по европейски стандарт.

Покрай изграждането на общностен дигитален пазар усилено се работи по рамка за противодействие на кибератаки. Един от експертите, които допринасят за това, е Александра Маниати и тя ще бъде в София на 13 март, за да открие годишната конференция FinTech Summit на "Капитал".

Като старши политически съветник по киберсигурност в Европейската банкова федерация Маниати е първоизточник на новини за напредъка в политиките по превенция. Тя е била участник в дискусии с частния сектор, на които са очертавани схемите за обмен на информация и близко сътрудничество за противодействие на атаки. Целта е да се постигне хармонизирана, консистентна и адекватна регулация и надзор, който да защитава не само потребителите на финтех услуги, но и самите компании, за които последиците от такива пробиви могат да са фатални.

Александра Маниати е дългогодишен директор на Гръцкия банков институт към Асоциацията на гръцките банки (HBA), а към Европейската банкова федерация (EBF) се присъединява през януари 2017 г. Тя координира проектите за хармонизиране на правната и регулаторна среда. Ръководи и политиките за развиване на дигиталните умения на банковите служители и клиенти.

Все още няма коментари
Нов коментар