🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FinTech Summit 2019: Банки скоро ще предложат собствени мобилни портфейли

Според Филип Генов от тинк-танка Sophia Lab през тази година цените на преводите в рамките на ЕС ще спаднат драстично

Освен като банкер с 25-годишен опит в подпомагането на бързорастящи компании Филип Генов е и сред основателите на Sophia Lab - българският тинк-танк за развитие на технологичния бизнес
Освен като банкер с 25-годишен опит в подпомагането на бързорастящи компании Филип Генов е и сред основателите на Sophia Lab - българският тинк-танк за развитие на технологичния бизнес
Освен като банкер с 25-годишен опит в подпомагането на бързорастящи компании Филип Генов е и сред основателите на Sophia Lab - българският тинк-танк за развитие на технологичния бизнес    ©  Надежда Чипева
Освен като банкер с 25-годишен опит в подпомагането на бързорастящи компании Филип Генов е и сред основателите на Sophia Lab - българският тинк-танк за развитие на технологичния бизнес    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Филип Генов е банкер с повече от 25 години опит в корпоративното и инвестиционното банкиране, насърчаването на IT бизнеса и иновациите. Завършил е УНСС, а след това - SDA Bocconi, Италия. Има няколко магистърски степени по HEC School of Management, Stern School of Business на Нюйоркския университет и London School of Economics. В Уникредит Булбанк работи от 1996 г., като преминава през различни стълбици в йерархията до позицията на първи вицепрезидент.

Паралелно с работата си във финансовата институция Генов е основател и управляващ директор на Sophia Lab - българският тинк-танк за растеж и развитие в технологичния сектор. Сдружението има за цел да подпомага бизнеса чрез експертна помощ в анализа и оценката на въздействието.

След като миналата година Филип Генов бе един от лекторите на конференцията FinTech Summit, през тази експертът ще има за задача да модерира дискусиите, като насочва участниците с въпроси по най-важните теми за бъдещето на сектора.

Какво промениха за финансовата индустрия, пък и за потребителите, финтех компаниите в България през последната година?

Последната година беше доста динамична за българския финтех. От една страна, мобилните финансови портфейли (т.нар. mobile wallets) започнаха вече наистина да навлизат в България, водени както от международни лидери като Revolut, така и от българския отговор в лицето на Phyre, а също и от пуснатия през лятото проект на А1. През 2019 г. конкуренцията ще се засили изключително много, защото очакваме още участници, сред които вероятно вече ще са и големите банки.

От друга страна, имаме и няколко чисто български технологии, които успешно се наложиха и в страната и все повече печелят нови международни пазари. Evrotrust е на път да стане стандарт в страните от Централна и Източна Европа, след като в последните месеци беше приет за глобално решение от няколко банкови и телекомуникационни групи, а точно в момента е на финалната права от разговорите си с един от глобалните картови оператори.

Колко по-интересно очаквате да става на този пазар и откъде се задават предизвикателствата - дали това идва само от заявките на гигантите като Google и Apple или и от назряващите регулации и отговора на банките?

През 2019-а тези развития ще намерят и съвсем осезателно измерение за всички български граждани - до края на годината ще имаме възможност да ставаме клиенти на банка и да общуваме с нея единствено чрез мобилния си телефон (е, стига да е смартфон, разбира се) - без да се налага да посещаваме физически клон.

От трета страна, и това е развитие от последните дни буквално - благодарение и на усилията на финансовите институции и отличния екип на Държавната агенция за електронно управление - автоматизираният достъп до държавните регистри неимоверно ще улесни фоновата работа на банките, което ще ускори още повече услугите, които те предоставят на своите клиенти.

В същия план - съчетаните усилия на Sophia Lab и Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) създадоха първия RegTech Sandbox в ЦИЕ, като 2019-а добрите новини в тази посока тепърва предстоят, а това е важно за всички български компании, които искат да създават и да изнасят финансово-технологични продукти.

Глобалните развития също са много интересни - усилено работим клиентите в България да получат достъп до Apple Pay в рамките на тази година, цените на преводите в рамките на ЕС ще спаднат драматично, въобще - 2019-а ще е много добра за българските клиенти на финансови услуги.

Затова избрахме и темата за мобилните портфейли и нови форми на плащания да бъде централен панел в предстоящата FinTech Summit.

Също така заедно с колегите от Equitech от Израел усилено работим за една изключително интересна и въодушевяваща възможност за професионалистите в сектора, но - нека не издавам всичко предварително - просто елате!

Интервюто взе Гергана Михайлова

Все още няма коментари
Нов коментар