🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #10: Знаем ли какво дишаме

Смарт-платформата на Vivacom ще следи за качеството на въздуха в Търговище

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обичайните заподозрени" за лошото качество на въздуха обикновено са автомобилите. На практика обаче далеч по-голяма "заслуга" (особено извън пределите на задръстения столичен град) имат комините на индустриалните предприятия, както и голяма част от самите нас – особено в по-хладните дни на годината.

Може би не си давате сметка, но около 40 на сто от всички българи отопляват жилищата си с твърдо гориво – държава или въглища. Това сочат и данните от национално представително проучване на агенция "Маркет линкс", проведено в края на миналата година. Още по-лошото е, че над половината от хората не правят връзка между този факт и влошеното качество на въздуха, респективно повишеното количество респираторни и белодробни заболявания, от които българите страдат. И то при положение, че над 90 на сто от използваните отоплителни системи с твърдо гориви са с недостатъчно добра ефективност и съответно отделят повече вредни емисии.

Затова първото и най-достъпното нещо, което може да се направи за решаването на този проблем, е да се повиши информираността на хората. Тук на помощ идват дигиталните технологии и по-специално решенията в сферата на т.нар. "Интернет на нещата" (Internet of Things, IoT), които подобряват градската среда, използвайки автоматично обменящи информация сензори и компютърни системи.

Технологии срещу замърсяването

Съмсем скоро телекомуникационният оператор Vivacom успешно стартира първата си интелигентна система за контрол на въздуха в град Търговище. Тя е част от интегрираната платформа Viva Smart city, която компанията започва да налага на национално ниво с сътрудничество с различни общини из цялата страна. Viva Smart city има 5 направления с 23 различни модула, като смарт-системата за следене на въздуха е само един от тях.

"За мен лично всеки град, който е над 50 хил. души, трябва да има такова решение. На първо място така самите хора ще бъдат спокойни за децата си. Отделно от това порасналите деца, които живеят извън Бълга- рия, ще могат да знаят какъв въздух дишат родителите им", коментира Мирослав Стоянов, регионален мениджър корпоративни продажби на Vivacom за Централна Северна България. В момента системата следи няколко компонента – радиационният фон (естествен и добавен), фини прахови частици, влажността на въздуха, както и наличието на дъжд. "Хубавото на Smart city платформата е, че тя може да бъде надграждана във всеки един момент", добавя Стоянов. Ако в бъдеще кметството реши, че иска да бъде добавен някой друг компонент или нова функционалност (например измерване на шума), това може да стане по всяко време.

В града има силно развита индустрия и от местната власт се надяват, че чрез системата ще упражняват ефективен контрол върху предприятията по отношение екологичните норми.

В случая с Търговище разговорите между телеком-оператора и представителите на местната власт започват преди около година и половина. "Постепенно в кметството узряха, че това е бъдещето – интегриране на такъв тип платформа, която е гъвкава и затвърждава имиджа на всяка една община, че се грижи за своите граждани и се стреми да бъде по-иновативна", допълва Стоянов.

В града има силно развита индустрия и от местната власт се надяват, че чрез системата ще упражняват ефективен контрол върху предприятията по отношение екологичните норми.

Хубавото при платформата е, че тя не е само за вътрешна употреба и достъп до нея ще има всеки, свързан към интернет. "Разработена е и мобилна апликация, която всеки може да си изтегли и да следи данните в реално време. Общината съответно може да пуска чрез нея предупреждения, когато има повишено замърсяване на въздуха", разказва представителят на Vivacom. Отделно в центъра на града има дигитално табло, което ще визуализира показателите от измервателните станции.

Мирослав Стоянов обобщава, че Търговище е една от най-иновативните общини в региона, за който отговаря. Освен модула за контрол на въздуха, тук функционира и интелигентна система за видеонаблюдение.

Тя не само разполага със софтуер за автоматично разчитане на автомобилните номера, но и осигурява връзка в реално време към кметството, местната полиция и дори централата на МВР в София. "Последното е нещо, с което разполагат може би само 3 или 4 общини в цяла България", разяснява Стоянов. През последния месец също така в града са открити три нови публични wi-fi мрежи с голямо покритие благодарение на финансиране, осигурено по линия от ЕС.