🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #16: 5G и бъдещето на работата от разстояние

Ниското времезакъснение и бързият мобилен пренос на данни ще създадат нова вселена от възможности за дистанционна заетост

Internet of Things #16: 5G и бъдещето на работата от разстояние
Internet of Things #16: 5G и бъдещето на работата от разстояние
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Home office отдавна не е ново понятие за служителите от най-различни професионални сфери, като далеч не описва само възможността за работа от вкъщи, а от всяка точка на града, държавата или дори света. Работата от разстояние, от една страна, позволява на работодателите да спестят от месечните разходи около фиксираното физическо работно място на своите служители. От друга, това е начин ценни кадри да бъдат задържани в компанията за по-дълго, предлагайки им удобството да не пътуват всеки ден до офиса.

"Възможността за "домашен офис" е екстра, която все повече служители изискват, когато търсят работа", смята Лазар Алексиев, прекарал 10 години в ИТ аутсорсинг компания, като в договора му е имало анекс, описващ изчерпателно точните условия за работата от разстояние. Тази възможност му е позволявала да не посещава конвенционалното си работно място, когато не се чувства добре, когато очаква доставка на домашния си адрес или дори когато му се е налагало да пътува извън града.

И докато всичко това, включително работата от уютното квартално кафене, е било възможно благодарение на Wi-Fi, 4G и дори 3G мобилна интернет връзка, днес сме на прага на 5G революцията. Тя обещава да отключи съвсем нови възможности пред дистанционното изпълнение на служебните ни ангажименти. И то при сценарии, в които присъствието ви всъщност е задължително, но не и физически.

"Виртуалният" служител на бъдещето

Пример за подобна дистанционна работа например е менторството от разстояние. При него експерт може да обучава персонала в офисите на голяма мултинационална компания, докато е на другия край на света. Същото важи и за общественото образование – най-добритe учители или университетски професори могат да провеждат дистанционни лекции с участието на хиляди хора по целия свят. Благодарение на преноса на 360-градусово видео с висока резолюция към очила за виртуална реалност пък усещането за разстояние може да бъде стопено почти напълно. Подобен сценарий имаме при наблюдението и контрола на производствения процес, в който ръководителят може да се разхожда виртуално сред служителите си на поточната линия чрез роботизиран аватар и дори да им дава конкретни напътствия.

Освен високата скорост и сериозният капацитет на 5G мрежата в случая най-ценното нейно предимство е изключително ниското времезакъснение, което тази технология предлага. То ще направи възможни и редица сценарии от сферата на телемедицината, което ще помогне на работата в отдалечените лечебни заведения, изпитващи недостиг на определени медицински специалисти. Благодарение на безжичните комуникации от пето поколение елитни лекари вече ще могат да се включват с консултации и дори с физическа намеса от разстояние. Такава демонстрация организираха в края на ноември специалисти от Университетската болница в Бирмингам и британският телеком BT. Благодарение на 5G мрежата на оператора директорът на болницата се е "прехвърлил" виртуално в линейка и чрез роботизирана ръкавица, поставена върху ръката на един от парамедиците, е осъществил сканиране с ултразвук на манекен, симулиращ пациент в тежко състояние.

Гореописаните сценарии са само малка част от възможностите, които новите комуникационни мрежи ще създадат за дистанционна работа. В близко бъдеще 5G ще позволи да бъдем там, където не можем да бъдем, и да извършваме работа от разстояние, която иначе изисква да бъдем на място. Тези възможности скоро ще започнат да променят и развлекателната индустрия, включително в гейминга и в музиката.

Мрежите от пето поколение например ще бъдат връзката между музиканти от цял свят, като ще им позволят да репетират, преподават и да си сътрудничат по нов начин, без дори да са се срещали физически или да са пренесли музикалните си инструменти и оборудване в общо студио. През февруари, по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, на щанда си телеком гигантът Ericsson демонстрира тъкмо това – две групи музиканти свириха заедно от две различни точки на града.

В края на октомври в България VIVACOM направи подобна демонстрация в тестовата си 5G мрежа, организирайки живо изпълнение между артисти от две различни точки на София.

То бе излъчено на трета локация, като ниското времезакъснение на мрежата позволи на всички да пеят в синхрон с музиката и един с друг.

Все още няма коментари
Нов коментар