🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #13: САЩ тества 5G "умния град" в полеви условия

Експериментален "мини smart city" отвори врати край Атланта

Internet of Things #13: САЩ тества 5G "умния град" в полеви условия
Internet of Things #13: САЩ тества 5G "умния град" в полеви условия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Интернетът на нещата" (Internet of Things, IoT) и "умните градове" (Smart City) са концепции за технологично подобряване на градската среда, за които все по-интензивно се говори през последните години. С появата на бърз и надежден безжичен интернет и особено покрай навлизащите мобилни мрежи за данни от пето поколение (5G) smart технологиите една по една започват да се появяват и в полеви условия – като се започне от вече сравнително тривиални неща като "умното" улично осветление, камерите за видеонаблюдение с аналитични способности и smart светофарните уредби, мине се през по-комплексни решения, като например "умното" сметосъбиране и следенето на параметрите на въздуха, и се стигне до услуги "на ръба на научната фантастика" като доставка на пратки с дронове и самоуправляващи се коли.

Големият въпрос обаче е какво точно ще се случи, ако всички тези IoT и Smart технологии трябва да работят паралелно и едновременно в реална среда.

Точно това се опитват да проверят на практика и създателите на технологичния парк Curiosity Lab – първият експериментален "мини умен град" на територията на САЩ. Той бе официално открит на 11 септември в предградието Пийчтрий Корнърс край Атланта, Джорджия. Разположен на площ от 500 акра, техпаркът използва 5G мобилна свързаност, за да тества ефективността на различни IoT технологии и решения за автономна мобилност. На практика обаче Curiosity Lab няма да е просто ескпериментален полигон, а ще си е съвсем истинско населено място – на територията му ще живеят около 1000 души, а още около 7500 ще идват тук на работа всеки ден. Това ще позволи всички smart технологии да имат постоянна и интензивна интеракция с обществото и да се види тяхната ефективност в нелабораторна среда.

Завръщане в бъдещето

Централно място в Curiosity Lab ще заема интелигентната пътна мрежа за тестване на самоупралвяващи се превозни средства. Тя ще е с дължина около 2.5 км, ще има много завои, промяна на наклона до 13% и високи дървета, които ще хвърлят сянка върху пътното платно и така ще създават допълнители предизвикателства пред софтуера на колите с автопилот. Цялата среда се контролира от 20 видеокамери с аналитични функции, които ще бъдат интегрирани към софтуерна система за анализ и управление на трафика и ще осигуряват регистриране и разпознаване на пътните инциденти в реално време.

Градският транспорт в Curiosity Lab ще се извършва от автономните електрически микробуси Olli. По умната пътна инфраструктура ще се движат и прототипи на самоуправляващи се коли на Kia, както и дистанционно управлявани e-скутери на Tortoise. Всички пратки в умното градче ще се доставят от автономни дронове на Autonodyne и Valqari, автономни косачки на Greenzie ще се грижат тревата в Curiosity Lab винаги да е идеално подравнена, а Little на Softbank Robotics ще поддържа чистотата на помещенията. Всички устройства, които се тестват на територията на иновативния комплекс, ще обменят данни благодарение на високоскоростна мобилна 5G мрежа, осигурена от Sprint. Създателите на Curiosity Lab се надяват в скоро време да привлекат още много стартиращи компании, които да експериментират тук с нови мобилни продукти и решения.

"Фирмите, които проправят път с IoT технологиите от ново поколение, обикновено пропускат една стъпка в процеса на разработка: намирането на "жива лабораторна среда" за изпробването им", коментира Брайън Джонсън, градски мениджър на Пийчтрий Корнърс, при откриването на технологичния комплекс. И добавя: "Curiosity Lab осигурява първа по рода си реална среда за тестване, която да докаже надежността на тези технологии – създава реалистични условия, които позволяват използване на роботика, решения, базирани на изкуствен интелект, автономни услуги и всевъзможни други неща, които в крайна сметка оформят прйзажа на крайградската и градската среда на утрешния ден."

Това, което в много голяма степен подпомага създаването на първия американски "мини умен град", е фактът, че предградието Пийчтрий Корнърс е създадено буквално от нулата преди само седем години. "Те нямат много наследени разходи и проблеми, инфраструктура, старомодни политики и процедури и дори политици от миналото. Всичко тук е ново", обобщава ситуацията Бетси Платенбург, изпълнителен директор на Curiosity Lab. "Те функционират много повече като частна фирма, като стартъп, така че са в състояние да бъдат много по-бързи, да са гъвкави и много по-креативни в това, което правят", допълва тя.

В България също вече се провеждат първите тестове за 5G мрежите, а междувременно не изоставаме от световните тенденции, като различни решения за умни градове вече работят чрез други утвърдени технологии, като например 4G и LoRa. Още в края на миналата година Vivacom използва съществуващата си инфраструктура, за да обедини всички свои IoT услуги в единна платформа VIVA Smart. Чрез нея телекомът вече разработва и предлага различни услуги като интелигентно видеонаблюдение, управление на трафика и паркиране, умно сметосъбиране и мониторинг на качеството на въздуха. Така че "умният град" е може би една идея по-близо, отколкото си давате сметка.

Все още няма коментари
Нов коментар