🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Internet of Things #15: VIVACOM прави заявка за 5G услуги през 2020 г.

Телекомът демонстрира нагледно как работят мобилните мрежи от пето поколение

Internet of Things #15: VIVACOM прави заявка за 5G услуги през 2020 г.
Internet of Things #15: VIVACOM прави заявка за 5G услуги през 2020 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безжичните комуникационни мрежи от пето поколение вече чукат на вратата. "5G не е просто по-доброто 4G, както 4G беше по-доброто 3G", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на демонстрацията на новата технология в мрежата на VIVACOM, проведена в последния ден на октомври. Петото поколение мрежи действително е по-добро от предходното, осигурявайки не само по-високи скорости, но и много по-сериозен капацитет и по-ниско времезакъснение. Всичко това обаче не означава само по-добър мобилен интернет в телефона ни, а необятни възможности в производството, изграждането на умните градове, телемедицината, гейминга, самоуправляващите се автомобили и в още много други сфери.

VIVACOM, както и другите два телекома в България, разполага с шестмесечен лиценз за ползване на честоти за тестове на 5G, който изтича в края на годината. Операторът изчака последния ден на октомври, за да организира своите открити демонстрации на новата технология. На събитието присъстваха официалните държавни лица, от които зависи да бъдат осигурени необходимите условия за въвеждането на 5G в България. И след като през последните месеци чухме многократно за "готовността им за диалог" с операторите, днес най-после имаме и някои конкретни обещания.

10 милисекунди е закъснението на сигнала при комуникационните мрежи от 5-о поколение.

Ключовите условия за изграждането на 5G мрежа у нас са три. Наличие/освобождаване на необходимите честоти, предлагането им на операторите при по-добри условия спрямо настоящите, както и облекчаване процедурите по разрешение за изграждане на нови и надграждане на съществуващи базови станции. Министър Желязков обяви, че държавата ще намали тари-фите за радиочестотния спектър, като мотивира решението си с желанието цената на 5G услугата да бъде адекватна за крайните клиенти, а не печалбата на операторите да се увеличи. Освен това беше дадена заявка да бъде облекчена административната тежест за разполагане на нови 5G (а всъщност и каквито и да било) базови станции.

Това е от особена важност, защото новите мрежи ще изискват инсталирането на много повече антени спрямо досегашните и при съществуващите днес регулации това би отнело години.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров също се включи в събитието и спомена, че очаква операторите да имат постоянен лиценз за ползване на честоти за 5G до края на първото полугодие на 2020 г.

След всичко това мрежите от пето поколение изглеждат все по-близо до нас. По време на представянето главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев обяви, че операторът ще може да започне да предлага първите 5G услуги за крайни клиенти още през следващата година.

Демонстрациите на различни приложения на 5G по време на събитието бяха впечатляващи. Представени бяха например възможностите за извършване на дистанционно обучение.

Беше проведен видеоурок в реално време, при който учителката беше на различна локация от класната стая, а учениците можеха да комуникират с нея без забавяне или разминаване в преноса на глас и картината. Те я виждаха на голям екран, както и всеки на личния си таблет, на който след това решаваха тест.

Друг пример за възможностите на 5G беше изпълнение на живо, в което се включиха музиканти, намиращи се в на две различни места в София. Любо Киров, Павел и Венци-Венц изпълниха в синхрон своя обща песен, което всъщност беше възможно благодарение на ниското времезакъснение на 5G технологията – от порядъка на 10 милисекунди. "Направените демонстрации бяха реализирани в реалната мрежа на телекома", обяви Радослав Златков, главен технически директор на VIVACOM. Той подчерта, че операторът е готов да стартира комерсиална 5G услуга "щом има условия за това".