🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Облачни услуги

Мистерията на потребителското поведение

Защо потребителите се държат по един определен начин? Този (не толкова) елементарен въпрос бе един от основополагащите за икономическата теория за XX век, а днес е основен и в практиката на всеки, който продава нещо по света. Особено в интернет, където данните на клиентите са най-близкото, което досега човечеството е имало като достъп до мисленето на потребителите. Contentsquare, облачна платформа, която обещава на бизнеси, че ще им помогне да разберат как и защо клиентите им работят с приложението или сайта им, неотдавна затвори финансов рунд за 190 млн. долара. Фирмата е основана през 2012 г. и досега е събрала общо 310 млн. долара. Нейният продукт работи по модела "софтуер като услуга" с цел да помогне на своите собствени клиенти да растат като продажби. С други думи, Contentsquare казва, че чрез данните в облака може да разбере защо толкова много хора посещават едно приложение, но толкова малко от тях си купуват нещо от него - и как това да се промени.
Поточна линия

Хенри Форд в XXI век

Много от фабриките днес приличат подозрително много на тези отпреди 50 години - или поне така смята един от най-горещите европейски стартъпи. Базираната в Германия компания Arculus разработва своя "модуларна платформа за производство", която да вкара производствените линии в XXI век. Наскоро тя набра 16 млн. евро, които да използва с цел "да ускори разработката на продукта, да разшири клиентската си база и да се подготви за масово пускане по целия свят". Arculus е основана през 2016 г. и вече работи с някои от водещите производствени компании в различни индустрии по целия свят. Имената на клиентите включват различните звена на Siemens, както и Audi. Според фирмата мисията й е да трансформира "едноизмерната" производствена линия на XX век и да се премине към продукция с различни модули, която да покрие нуждите на компаниите, правещи по-сложни продукти, но все още по добрия стар начин, който поне според Arculus действително е стар, но не и добър или ефективен.
Знания

Обучения за професионалисти

Повечето служители по света в т.нар. индустрия на знанието в момента работят от вкъщи, при това успешно. Компаниите обаче продължават да имат своите притеснения - основно, че екипът им ще загуби връзка с професионалната среда и ще спре да развиват нови умения. GO1, онлайн платформа за професионални обучения, която неотдавна събра 40 млн. долара финансиране, иска да даде на тези фирми и служители сигурност, че придобиването на нови знания и умения няма да спре дори докато са вкъщи. Сумата трябва да бъде използвана за разширението на платформата. Нейният най-голям плюс изглежда е, че залага на масовата вълна за повече онлайн образование, но в друга насока - професионални обучения, а не ученици и студенти. Моментът изглежда подходящ - скокът в посещаемостта на платформата за последния месец е трикратен. И макар да не се знае на колко точно се оценява компанията днес, сигурно е, че числото е много по-високо, отколкото преди коронакризата.
Все още няма коментари
Нов коментар