🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//AI

Изкуствени зъболекари

Никой не харесва да ходи на зъболекар. В тяхна защита - професията също не е лесна, а е със значителна тежест. Денталната медицина рядко се свързва с технологичен напредък, но рано или късно той стига и до нея, например чрез изкуствен интелект (AI). Overjet, американски стартъп, насочен към създаването на AI за зъболекари и застрахователни компании, разработва продукт, който да позволява много по-бързо и лесно разчитане на рентгенови снимки на зъбите. Наскоро фирмата набра внушителните 7.85 млн. долара сийд инвестиция - огромна сума за начално финансиране. Технологията на компанията помага при сценариите, при които рентгеновите снимки не дават директен отговор какво точно е нужно за подобрение на зъбната картина, като изкуственият интелект дава своите предложения какво лечение е нужно. Според изпълнителния директор на компанията Уардан Инам повечето стартъпи в медицинската сфера работят като диагностични инструменти, докато Overjet се опитва да премине на следващото ниво и да намери разрешение на открития проблем.
//автоматизация

Роботи в ритейла

Технологично погледнато, последствията от коронавируса и икономическите трудности заради него могат да са само два: забавяне на технологичното развитие или допълнителното му ускоряване. Вторият залог е по-вероятен, защото много компании ще се опитат да сведат до минимум човешкия елемент, така че при друг подобен сценарий да не са толкова зависими. Продажбите на дребно, където е възможно роботизиране, са сред най-добрите примери. В този контекст Locus Robotics, стартъп за роботизация на ритейл бизнеси, набра още 40 млн. долара към досегашната си сметка, която набъбна до общо 105 млн. долара финансиране. Парите ще бъдат използвани за разширение на операциите и създаване на втора централа, която да обслужва конкретно европейските пазари. "Новото финансиране ще позволи на Locus да стане глобална компания и да помогне на бизнеса в сферата на ритейла, индустрията и здравеопазването", коментира в прессъобщение изпълнителният директор Рик Фолк.
//служители

Награда за най-добрите

Модерните бизнеси стават все по-фокусирани върху това да показват на служителите си, че са нещо повече от хора на договор. Част от причините е и високата конкуренция за висококвалифицирани специалисти в редица сектори. Bonusly, стартъп, който създава платформа за отличаване и награждаване на добрите служители, продължава да се развива. Компанията, създадена през 2013 г., обяви, че е получила инвестиция 9 млн. долара от Access Venture, FirstMark Capital и няколко други фонда, като парите ще бъдат използвани за достигане до по-голям брой компании и пазари. "За да бъдат успешни, компаниите трябва да променят подхода си спрямо служителите и отношението към тях. Добрият софтуер може да помогне с тази промяна, коментира пред TechCrunch съоснователят Рафаел Кроуфорд-Маркс. Bonusly е елегантна идея да награждаваш служителите си и да им даваш заслуженото признание често, така че да се чувстват оценени и компанията да бъде едно по-прозрачно място, където силните страни на всички са видими."
Все още няма коментари
Нов коментар