Германия и Франция създават своя облачна платформа

Европа се опитва да даде алтернатива на американските и китайските технологични гиганти

Франция и Германия, двете най-големи икономики в Европейския съюз, официално застанаха зад идеята за създаване на облачна платформа, която да бъде европейска алтернатива на Amazon, Alibaba, Microsoft и други американски и китайски технологични гиганти, които в момента доминират т.нар. "облак" - бизнесът със съхранение на огромни количества дигитални данни в специализирани центрове като услуга.

Проектът, който носи името Gaia-X, няма да бъде реална компания, а обединителна платформа, в която да се включат множество европейски облачни услуги. При оптимален случай тя трябва да позволи на европейските играчи да използва по-лесно най-голямото си предимство - свободното предвижване на данни в рамките на Европа.

Прототип на услугата трябва да се появи до края на годината. В момента в проекта участват 22 компании - 11 от Германия и 11 от Франция. Самата структура Gaia-X е регистрирана като нестопанско дружество в Белгия. Сред участниците в проекта са Bosch, Orange, Deutsche Telekom, Siemens, Atos, OVHcloud, BMW и други. Всяка година те ще инвестират в проекта общо 1.5 млн. евро с план в бъдеще тази сума да бъде удвоена. Бюджетът в случая лъже, защото ще отива само за "платформата", а не за самите услуги, които фирмите разработват отделно и са далеч по-скъпо удоволствие.

Европейският интерес

Планът по всяка вероятност е не толкова свързан с план за създаването на европейски облачен гигант, колкото с желанието на Европейския съюз на по-късен етап американските технологични компании като Facebook, Amazon, Google и други да бъдат принудени да съхраняват данните на европейските си потребители и в географските рамки на съюза.

"Ако искаме да имаме шанс да се наложим в света като Европа, трябва да започнем да обединяваме вече наличните си сили, коментира пред Politico германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Никой не знае дали Gaia-X ще доведе до създаването на нов свръхиграч сред участващи компании като SAP или Deutsche Telekom. Ние не виждаме себе си като конкуренция на вече съществуващи доставчици, защото нуждата от съхранение на данни ще расте експоненциално през следващите години и десетилетия, което ще позволи на повече фирми да просперират."

Засега пазарът показва по-скоро обратното: огромната част от данните по света се съхраняват от сравнително малък брой компании, като те доминиращо идват от САЩ и Китай - американските "шампиони" са Amazon Web Services, Microsoft Azure и Google Cloud, а най-големите имена в Китай са Alibaba и Tencent. Други известни имена от двете страни като IBM, Oracle, Salesforce и Huawei също залагат на масови инвестиции в сектора, който действително обещава сериозен растеж през идните години.

"Ние не сме Китай, не сме и САЩ - ние сме европейски страни със свои собствени ценности и наши собствени европейски интереси, които искаме да защитаваме, коментира пред журналисти Бруно льо Мер, френският министър на финансите. Кризата с коронавируса ни показа, че гигантските технологични компании са истинските победители от ситуацията."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Това трябваше да го направят преди 15 години. Сега ще са абсолютно неконкурентоспособни. Регулативно винаги могат да накарат ИТ гигантите данните да се съхраняват в ЕС. Китай го правят от години.

    Нередност?
Нов коментар