IBM се разделя на две компании

Компанията отделя свръхуспешното си облачно звено

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската технологична компания IBM се разделя на две публични компании след 109-годишна история. Причината за отделяне на втора компания е фокус върху облачните услуги, които се оказаха най-успешното бизнес звено през последното десетилетие, с далеч по-високи печалби, отколкото останалите традиционни дейности, пише Reuters, като се позовава на информация от финансовия директор на IBM Джемс Кавано.

Общо в момента IBM разполага с 352 хил. служители, от които 90 хил. души, работeщи в звеното за IT инфраструктура и облачни услуги, ще попаднат в отделената компания. Не се знае какво име ще носи тя. Цялото отделяне трябва да струва около 5 млрд. доларa. Облачното звено на фирмата разполага с общо 4600 клиенти в 115 страни, като има поръчки за над 60 млрд. долара.

Отделяне след придобиването

Бизнесът на IBM получи сериозен отскок миналата година, след придобиването на Red Hat, друга компания за облачни услуги. Ходът тогава се разглеждаше като сравнително рисков предвид консервативното държание на традиционния гигант IBM, особено на фона на модерните мастодонти като Google, Amazon, Microsoft и други, които също са в облачния бизнес.

IBM изпитва затруднения в някои други свои звена, конкретно тези за продуктов софтуер и сървъри, което е и частична причина за изместване на фокуса в посока облачни услуги и изкуствен интелект.

В изявление към инвеститорите главният изпълнителен директор Арвинд Кришна посочва, че решението е "значителна промяна" в бизнес модела на вековната компания. Кришна беше основната движеща сила зад придобиването на Red Hat, като през април тази година той наследи Джини Ромети като изпълнителен директор. Според него след отделянето звената за софтуер и IT решения ще отговарят за 50% от приходите на IBM.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanpopov avatar :-|
    ivanpopov

    AT&T някога също тръгна да се дели. И това беше краят на Bell Laboratories. :(

    Нередност?
Нов коментар