🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създателят на Fortnite съди Apple и Google

Компаниите са свалили играта от магазините си за приложения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Epic Games, компанията, която стои зад една от най-популярните игри в момента - Fortnite, ще съди Apple и Google, пише Reuters. Причината е, че двете компании едновременно са свалили мобилната версия на Fortnite, което според Epic Games е монополно държание от страна на двата гиганта, които са и собственици на двата най-големи магазина за приложения, които съответно обслужват двете най-масови операционни системи за смартфони - Android и iOS.

Според Apple и Google причината за свалянето на играта от магазините е нова функция, която позволява директни плащания. Приложението е било премахнато само часове след пускането на обновлението.

Искането на Epic Games пред федералния съд в САЩ не е за парична сума, а за промяна в практиките на двата гиганта. "Apple се превърна в това, срещу което някога се бореше: гигант, който контролира пазари, спира конкуренцията и задушава иновацията. Apple е по-голяма, по-силна, по-вкопана и по-безскрупулна от монополистите в миналото", пише в жалбата на Epic Games до съда в Калифорния.

Стара болка

Случаят с Fortnite връща вниманието върху стара болка на много разработчици на приложения - дуопола в сферата на разпространението на приложенията. След две десетилетия на шарен пазар на мобилните операционни системи почти всички бивши величия като Symbian, BlackBerry OS, Windows Phone и други изчезнаха. Останаха само Android и iOS. И макар Android осезаемо да доминира, защото се ползва от всички телефони, които не са iPhone, двете компании заедно държат почти целия пазар на мобилни приложения чрез магазините App Store и Google Play. Болката е стара и за Вашингтон, където малък брой конгресмени и сенатори отдавна смятат, че фирмите злоупотребяват с положението си - тема, която бе повдигната и при гостуването на Тим Кук от Apple преди седмици.

Конкретният проблем е породен от практиката на Apple да взима между 15 и 30% от всички плащания и абонаменти вътре в приложенията, които са изтеглени през App Store. С добавянето на начин за директно плащане Fortnite се опитва да заобиколи тази такса, което съответно е довело до блокирането на приложението. Проблемът е по-голям за Apple, защото потребителите на компанията харчат повече в приложението. За сравнение - според данните на Sensor Tower потребителите на Apple са изхрачили общо 34 млн. долара спрямо едва 2 млн. долара при клиентите на Google. И в двата магазина приложението е било свалено по около 2 млн. пъти.

Според анализаторите приходите от игрите са най-голямото перо на общите приходи от App Store, които пък от своя страна са най-голямото перо във финансовия компонент на услугите във финансовото представяне на Apple. Общо за миналата година през услуги фирмата е направила 46.3 млрд. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-P
    Ivelin Tenev
    • + 1

    Стив Кук от Apple?

    Нередност?
Нов коментар