🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката в съда между Epic Games и Apple започва

Компанията за игри смята, че правилата в App Store задушават конкуренцията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдия в щата Калифорния изслуша встъпителните аргументи в очакваното дълго и важно дело. Подходящо за случая, законовият двубой започна онлайн. Във видеоразговор на 29 септември съдът в Калифорния чу аргументите по процеса между Apple и Epic Games, създателят на видеоиграта Fortnite.Спорът е дали засиленият контрол на Apple върху софтуера, който се използва на смартфоните им, е монополна злоупотреба с власт. Решението на съда, когато то излезе, може да определи какво други дигитални пазари могат и не могат да правят.

Тази практика на Apple и друг път се е случвало да й носи предизвикателства (виж графиката). Но това, пред което я изправя Epic Games, е невиждано досега. През август Epic даде възможност на играещите Fortnite, които ползват iPhone, да купуват неща в играта с 20% отстъпка, ако платят директно на Epic, вместо през App Store на Apple, която взима 30% от повечето транзакции през приложенията. Което е против правилата на App Store: Fortnite беше изгонен от платформата. Очаквайки това решение, Epic отговори със съдебен процес (както и PR кампания).

Аргументите на двете страни

Изслушването се занимаваше с маловажния въпрос дали Epic може да накара Apple да върнат Fortnite в App Store, докато трае делото. Но предложи и бърз поглед върху аргументите на двете страни.

Epic претендира, че "затворената градина" на Apple, в която софтуер за iPhone може да бъде изтеглен единствено през App Store, задушава конкуренцията. През 2018 г. Epic пуснаха онлайн магазин за компютърни игри, където комисионата е 12%. Steam, доминиращият онлайн магазин за видеоигри, тогава намали своята от 30% на 20% за най-продаваните игри. Буйният шеф на Epic Тим Суийни твърди, че Apple възпрепятства нещо подобно да се случи и при iPhone.

Apple отговарят на обвиненията, като твърдят, че тези, на които правилата не им допадат, имат множество алтернативи. Fortnite е достъпна на компютри, конзоли за игри и смартфони с операционна система Android, конкурентът на iOS, поддържан от Google. В изявление от Apple обвиниха Epic, че им извиват ръцете и че "поставят клиентите по средата на битката". Те отвръщат на делото на Epic със свое за неспазване на правилата по договора за App Store.

Марк Патерсън от Fordham University вижда прилики между ситуацията на Apple и тази на Microsoft от 2001 г. Тогава в крайна сметка "пакетирането" на уеб браузър с операционната система Windows беше обявено за антиконкурентно. Apple упражнява повече власт върху телефоните си, отколкото Microsoft упражняваше върху Windows компютрите си, казва Патерсън. Пазарният й дял при телефоните обаче е далеч по-малък от този, който Windows притежаваше при настолните компютри.

Отговорът на Apple - тези, на които правилата не им допадат, имат множество алтернативи.

Делото на Epic може би ще зависи от това как съдът дефинира пазара, за който става въпрос. В очите на Apple App Store е част от голяма система от дигитални платформи, в която съвсем приемливо може да твърди, че не е монополист. Погледът на Epic е малко по-ограничен, твърдейки, че телефоните на Apple са самостоятелен пазар.

Според повечето адвокати Apple е имала предимство при първоначалните изслушвания. Съдията не е бил убеден, че Apple наистина са се опитали да спрат Epic да ъпдейтват iPhone версията на софтуера зад Fortnite, която е лицензирана и за други разработчици на игри. Но запази най-тежките си думи за Epic, които предупреди, че си навличат неприятности.

Дълъг път до решение

Делото е вероятно да влезе в съд със съдебни заседатели през следващата година. При липсата на ясен прецедент, голямото значение за цялата технология и големия шанс загубилата страна да обжалва делото не е малка вероятността то да стигне до Върховния съд.

През това време Apple има и други поводи за притеснение. Epic са подкрепяни от останалите членове на "Коалиция за справедливост на приложенията", като музикалния стриймър Spotify и собственика на Tinder и други приложенията за запознанства Match Group. През юни, след настояване на Spotify, ЕС започна антитръстово разследване срещу App Store, а Дейвид Сисилайн, който е начело на комитета в американския Конгрес, който се занимава с антитръстови дела, описа таксите на Apple като "обир" и се оплака от липсата на истинска конкуренция на iPhone.

Докато се бори с Epic в съда, Apple може да промени правилата си, за да зарадва поне част от разработчиците. Това се е случвало и друг път в миналото, например когато за Amazon беше отменена комисионата от 30% за плащания в приложенията, що се отнася до Prime Video стрийминг приложението на гиганта за електронна търговия. На 25 септември, след критики от страна на Facebook, Apple обяви временно отменяне на въпросната комисиона за компании, които са били принудени заради пандемията от коронавирус да преминат изцяло на онлайн събития.

Вероятно Apple няма да отстъпи повече от това, поне не и по собствено желание. Когато Стив Джобс пусна App Store през 2008 г., съоснователят на компанията не предполагаше, че той ще прави толкова пари. Сгреши. Въпреки че компанията не публикува публично финансовите резултати на платформата, тя вероятно съставлява по-голямата част от бизнеса й с услуги, който е почти 20% от приходите й - и се увеличава (виж графиката) със забавянето на продажбите на iPhone. Ако можеше да види в каква машина за приходи се е превърнал App Store, покойният шеф на Apple със сигурност щеше да се бори със зъби и нокти да го задържи.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved