🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За две години Apple удвои стойността си и вече струва 2 трлн. долара

Технологичната компания стана най-голямата по пазарна капитализация в света

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цели 38 години на фондовата борса бяха нужни на Apple, за да стане компания за 1 трилион долара, а само още две, за да се удвои стойността й. В началото на борсовата сесия в сряда, основаната от покойния Стив Джобс компания, удари цена за акция от 468.65 долара, с което мина заветната стойност. С това Apple може да се нарече най-голямата публична компания в света. Претендент и лидер до скоро на тази позиция беше Saudi Aramco, която е листвана в Рияд. Тя обаче е малко по-далеч от критерия за истинска публична компания заради ниската ликвидност, ограниченията за влизане на чужди инвеститори и съмнения за прозрачността, силно доминирана от държавата.

Поскъпването при Apple идва въпреки факта, че заради коронавируса тя трябваше да затвори много от магазините си по света. Пандемията даде предимство на Big Tech компаниите, сред които са още трилионни концерни, като Amazon, Microsoft, Alphabet и още компании от най-новата икономика, като Tesla, Fаcebook, Pay Pal, Netflix. Борсовата еуфория около тях от последните месеци и надеждите за възстановяване доведоха до ръст на Уолстрийт до нови невиждани размери. Само на определени компании. Други, като тези от старата индустриална икономика и финансовия сектор, са далеч от исторически рекорди.

Огромното влияние и все по-големите размери на водещите компании в САЩ стават причина притеснения сред управляващи и регулатори. Най-вече заради управление на огромните бази данни за потребителите си, обвинения за злоупотреба с монополно положение от по-малки конкуренти, занижен контрол при допускане на хибридни влияния в социалните мрежи. По данни на прогресивния тинк танк във Вашингтон Institute for Policy Studies 12-те най-богати хора в САЩ вече притежават богатство над 1 трилион долара, като само по време на пандемията то е нараснало с 40%.

Сред тях са Бил Гейтс, Джеф Безос, Илон Мъск, Марк Зукърбърг, Уорън Бъфет, съсобствениците на Wal Mart, Google и други. В списъка обаче няма акционер на Apple или на наследниците на Стив Джобс. "Това е обезпокоителен момент от историята на САЩ за толкова голяма концентрация на богатство и власт", казва Чък Колинс, директор на базирания във Вашингтон мозъчен тръст. "От гледна точка на принципите на демократичното самоуправляващо се общество, такава сила представлява олигархична дузина", казва той, цитиран от Marketwatch, който е от групата на консервативния Wall Street Journal.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар