Топ 500 на компаниите в региона: Умерен ръст преди COVID кризата

Полската PKN Orlen е най-голямата компания в Централна и Източна Европа, според Coface CEE Top 500. В класацията влизат 18 български дружества

БЕХ се класира най-напред от българските компании в регионалния топ 500
БЕХ се класира най-напред от българските компании в регионалния топ 500
БЕХ се класира най-напред от българските компании в регионалния топ 500    ©  Георги Кожухаров
БЕХ се класира най-напред от българските компании в регионалния топ 500    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Полската PKN Orlen е най-голямата компания в Централна и Източна Европа, показва регионалната бизнес класация Coface CEE Top 500.
  • Най-многобройни са представителите на автомобилния сектор.
  • Общо 18 български компании попадат в подреждането.

По-умерен икономически растеж, но все пак благоприятна среда, която е допринесла за увеличаването на бизнеса на повечето от корпоративните гиганти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2019 г. Това е картината, която рисува бизнес класацията Coface CEE Top 500, изготвяна от международната група за управление и застраховане на кредитен риск Coface на база оборота на най-големите компании в региона.

За поредна година начело на подреждането е полският петролен гигант PKN Orlen, а Полша доминира класацията. Българското участие в тазгодишното издание на Top 500 леко се свива, като броят на местните компании намалява с две до общо 18. Най-напред от тях се класира държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), който отстъпва с четири позиции спрямо миналогодишното подреждане и заема 35-о място (виж таблицата).

Спокойствие преди бурята

Общо за региона през 2019 г. средният ръст на икономиките беше по-слаб в сравнение с 2018 г. Някои от страните, сред които и България, обаче успяха да постигнат ускорение в растежа на БВП. Въпреки лекото забавяне като цяло икономическата среда в региона остана благоприятна, като растежът беше движен основно от частното потребление, увеличаващите се инвестиции в дълготрайни активи и от износа, който остава жизненоважен, особено за по-малките икономики в региона, отбелязват авторите на класацията.

На този фон компаниите в топ 500 успяват да запишат ръст на приходите си 5.5% за годината до общо 740 млрд. евро. Резултатът е по-слаб спрямо отчетените в миналогодишното издание на класацията 9.6% увеличение, като фактори за това са негативните ефекти от забавянето на икономиките в Западна Европа, която остава основна експортна дестинация за бизнеса в региона, както и непрякото влияние от търговската война между САЩ и Китай. Сред предизвикателства пред бизнеса през 2019 г. са били намирането на работна ръка, затруднено допълнително от ниската безработица, и управлението на оперативните разходи, притиснати от растящите разходи за заплати и свиващите се маржове на печалба в резултат на силната конкуренция в множество сектори.

От Coface прогнозират 5.1% спад на БВП в региона тази година заради пандемията.

Пандемията от COVID-19 през 2020 г. рязко промени картината. За тази година от Coface очакват регионът да отбележи най-дълбоката си рецесия от 90-те години на миналия век насам, като БВП ще се понижи с 5.1%, а най-засегнати ще са страните, които разчитат силно на автомобилната индустрия (Чехия, Словакия, Унгария) и на туризма (Хърватия, Албания, Черна гора), посочва главният изпълнителен директор на групата за ЦИЕ Деклан Дали.

Корпоративни и национални шампиони

Забавянето на темповете през 2019 г. се чете и в данните от класацията. Освен по-ниския среден ръст на приходите впечатление прави и свиването в дела на компаниите, които отчитат увеличение на бизнеса си - през миналата година това са постигнали 76.4% от топ 500 (или общо 373 дружества) при 79% през 2018 г. и 80% през 2017 г. Средният оборот все пак расте до 1.48 млрд. евро в сравнение с 1.396 млрд. евро година по-рано, а прагът за влизане в класацията вече надхвърля половин милиард (509 млн. евро при 479 млн. евро в миналогодишното издание).

Традиционно в челото на подреждането доминират представителите на петролния, автомобилния и енергийния сектор. Лидерската тройка също е непроменена от години, като полската PKN Orlen е неизменно на върха, а чешката Skoda Auto и унгарският петролен лидер MOL си разменят второто и третото място, като през последните няколко години чешкият автомобилен производител се утвърди по-трайно на втората позиция.

Най-многобройни са представителите на автомобилния сектор.

Челната тройка на държавите според броя на представителите им в Coface CEE Top 500 е аналогична - начело е Полша със 163 компании с общ оборот 284 млрд. евро (6.6% ръст), следвана от Чехия със 78 дружества със съвкупни приходи 115 млрд. евро (+2.3%) и Унгария, чиито 73 представители записват сумарни постъпления 114 (+6.3%). България заема осма позиция сред 12-те държави, включени в регионалното подреждане, като общите приходи на 18-те компании от страната, които влизат в топ 500, са на стойност 21.6 млрд. евро.

Секторите отличници

Трите ключови сектора, които изграждат гръбнака на регионалния топ 500, са "Автомобили и транспорт", "Нефт и газ" и "Неспециализирана търговия", сочи подреждането на Coface. В тях са съсредоточени близо 60% от всички приходи в класацията. Най-многобройни са представителите на автомобилния сектор - общо 97, които се връщат на лидерската позиция въпреки по-слабите продажби на коли през 2019 г. Общите им приходи за годината растат с 5.3% до 148 млрд. евро. Секторът е сред най-засегнатите от пандемията от COVID-19, която доведе до рязък спад на продажбите, но благодарение на значителните инвестиции в региона в миналото остава на добри позиции и ще продължи да играе важна роля в индустрията на ЦИЕ, посочват авторите на Coface CEE Top 500.

На второ място по брой представители, но на първо по оборот, е химическата индустрия (минерали, химикали, петрол, пластмаса и фармация). В групата попадат 89 компании с общ оборот 172 млрд. евро (2.1% ръст). Представителите на търговията са общо 73, които през 2019 г. отбелязват 9.8% ръст на приходите до 113 млрд. евро благодарение на стабилното потребление на домакинствата, подкрепено от намаляващата безработица и растящите заплати в региона.

Най-силно обаче скачат оборотите в текстилния сектор - с 23.2% до 4 млрд. евро, и в строителството - с 13.6% до 6 млрд. евро.

Българското участие

Българското присъствие също следва общата рамка на класацията, като според методологията ѝ седем от 18-те български компании в топ 500 са отнесени към химическата индустрия. Тук са например двете дружества на руския петролен гигант "Лукойл" (рафинерията в Бургас и търговецът "Лукойл България"), рафинерията за биодизел в Русе "Астра биоплант", търговецът на горива "Сакса", фармацевтичният производител "Софарма", стъкларското предприятие "Би Ей глас България" (бившето "Дружба стъкларски заводи"), както и групата "Хювепроджект" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сред останалите български представители в топ 500 има и още една компания на братя Домусчиеви - холдинговата "Адванс пропъртис". В класацията попадат още БЕХ, медодобивният завод "Аурубис България", НЕК, веригите "Кауфланд" и "Лидл", "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", свързаният с Делян Пеевски дистрибутор "Експрес логистика и дистрибуция", търговецът на цигари "Дафна груп" ("Табако трейд") и БТК.

"Присъствието на българските компании в класацията Coface CEE Top 500 остава, общо взето, непроменено, което не е изненадващо, като се имат предвид представените сектори", коментира управителят на "Кофас България" Пламен Димитров. "Ключов фактор за бъдещото развитие на компаниите (както в страната, така и в региона) ще бъде въвеждането на иновации, свързани с потенциалното преместване от Китай на някои високотехнологични производства", посочва той.

"Астра биоплант" е отбелязана от авторите на класацията като една от двете компании с най-голям скок в подреждането. С ръст на приходите 61% през 2019 г. тя се изкачва със 154 позиции и вече заема 220-о място. По-добро е единствено постижението на словашкия газопреносен оператор Eustream, който се придвижва с 255 позиции до 286-о място благодарение на отчетения скок в оборота със 76% през миналата година.

Иначе в процентно изражение най-голямо е увеличението в приходите на полския организатор на лотарийни игри, който записва най-добрата година в 64-годишната му история. С ръст от 80% Polish Totalizator Sportowy заема 53-о място, като подобрява класирането си със 114 позиции. Авторите на класацията отбелязват и силния скок на строителната Strabag Poland, чийто ръст на оборота с 40% я изкачва с 85 позиции до 198-мо място.

Все още няма коментари
Нов коментар