Apple отчита спад в продажбите на iPhone заради забавянето им

Приходите от продажба на смартфони падат през последното тримесечие, но резултатите вероятно ще се прехвърлят в следващите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Късното пускане на новите модели iPhone се е отразило на резултатите на Apple за фискалното четвърто тримесечие, пише Reuters. Компанията обичайно започва да предлага новите си смартфони на пазара през септември, но тази година, заради коронавируса, представянето на серията iPhone 12 беше през октомври. Очакванията са, че продажбите ще прелеят в идните тримесечия, а според изпълнителния директор Тим Кук данните от предварителните поръчки са "оптимистични".

Приходите на Apple за третото тримесечие са 64.7 млрд. долара, над средните очаквания на анализаторите. Печалбата за периода е 12.67 млрд. долара. Спадът в търсенето на iPhone е било компенсирано частично от скок в продажбите на слушалките Air Pods и компютрите Mac.

Разочарование за инвеститорите

В един момент от борсовата сесия в четвъртък Apple беше загубила 100 млрд. долара от пазарната си капитализация. Причината е, че спадът в продажбите на iPhone за тримесечието - 26% на годишна база, беше по-голям, отколкото очакваха анализатори и инвеститори. Голяма част от срива идва от Китай, където много от големите градове вече имат покритие на 5G мрежа. Предишните серии iPhone - 11 и надолу, нямаха 5G възможности, докато новите модели iPhone 12 имат.

"5G е възможност, която се появява само веднъж в десетилетие. Не можем да бъдем по-щастливи от момента, в който влизаме на пазара. Поне в САЩ, телекомите стават много агресивни", коментира Тим Кук при представянето на резултатите.

Според него спадът в продажбите на iPhone през третото тримесечие ще бъде компенсиран през следващото тримесечие, включително и в Китай. Лука Маестри, финансовият директор на Apple, добави, че очаква и двуцифрен ръст на приходите от услуги и други продукти освен смартфони. От Apple не дадоха конкретна прогноза за повишението на приходите.

Компанията продължава да се справя по-добре от очакваното по време на коронавируса и съпътстващата го икономическа криза. Дори и със спада в цената на акциите след края на сесията в четвъртък, пазарната капитализация на Apple продължава да гравитира около 2 трлн. долара и тя остава най-скъпата компания в света.