🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple влиза на пазара на 5G с нова линия смартфони

Потребителите може да останат разочаровани от липсата на обещаваните скорости в мрежата

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският технологичен гигант Apple представи новата си линия смартфони iPhone 12, първите произведени от компанията, които ще могат да се включат в 5G мрежите от ново поколение. Apple, която е най-скъпата компания в света с 2.1 трлн. долара пазарна капитализация, представи чрез предварително записана презентация в празния кампус Apple Park смартфоните, които имат потенциала да ускорят приемането на новия стандарт мрежи. 5G обещава свръхвисока скорост на пренос на данни, а по-големият брой крайни устройства би трябвало да дадат причина на телекомукационните оператори за по-бързо развитие и пускане в употреба на мрежите.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук представи от традиционната сцена за дебют на iPhone четири модела - iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. Всички модели ще поддържат 5G стандарта, като цената на най-евтиния от тях, iPhone 12 mini, започва от 700 долара, а най-скъпата версия на iPhone 12 Pro Max би струвала около 1200 долара. В България обичайно цените не се превеждат по точния валутен курс, а над официалните цени в САЩ.

Предварителните поръчки на iPhone 12 и iPhone 12 Pro започват на 16 октомври, а тези на iPhone 12 Pro Max и iPhone 12 mini - на 6 ноември.

5G без 5G

По време на презентацията на сцената се появи и Ханс Вестбърг, изпълнителен директор на Verizon, най-големият телеком в САЩ с около 120 млн. потребители в страната. 5G мрежата на оператора, която се разработва от 2015 г. насам, вече ще влезе в по-широка употреба и ще покрива 55 града, 43 стадиона и седем летища.

Дори с това развитие на мрежата обаче тя остава до голяма степен неразвита и дори там, където има покритие, скоростите са далеч от обещаваните. Досега проблемите за операторите бяха два - огромните инвестиции, които са нужни за нейното изграждане, както и липсата на търсене под формата на крайни устройства, които да поддържат стандарта.

Представянето на 5G смартфони на Apple може да реши втората част от уравнението през следващите няколко години, а освен нея на пазара вече има 5G модели на други големи производители, като Samsung и Huawei. Неочакваното в случая е, че Apple, която се позиционира като премиум бранд, представя един от най-достъпните 5G смартфони на пазара под формата на iPhone 12 mini.

Към момента реалността остава, че дори потребителите да си закупят смартфон с 5G възможности, самите мрежи не могат да изпълнят обещанията. И макар Тим Кук и Ханс Вестбърг да обявиха, че "5G току-що стана реалност" (5G just got real), до момента, в който обещанията за покритието и капацитета наистина станат реалност, остават още няколко години.

Новият цикъл за Apple

Apple се надява, че с новопредставените смартфони ще може да отчете силен коледен сезон, въпреки срива на икономиката и потребителските разходи поради коронавируса. Досега през годината резултатите на Apple показваха постоянен растеж на приходите във всички сегменти, а представения през миналата година модел iPhone 11 (който ще продължи да се произвежда и продава на по-ниски цени) изпълни очакванията да се превърне в успех на пазара.

Освен iPhone компанията представи и нова линия умни колони - HomePod Mini, умалена версия на вече съществуващата HomePod. Цената на HomePod Mini е 100 долара, като идеята на компанията е допълнително свързване и синхронизация на всички Apple устройства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар