Дигитални модели

Кои са новите технологични иновации от последната седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екология

Роботи за рециклиране

Рециклирането е мръсна работа. Буквално и преносно. Затова не е учудващо, че искаме с нея да се занимават роботи, а не хора. AMP Robotics, стартъп, базиран в Денвър, разработва именно такъв продукт - умни машини, които да сортират и рециклират отпадъци. Преди година AMP събра 16 млн. долара от фонда в Силициевата долина Sequoia Capital, а сега се подготвя за нов, още по-сериозен рунд - по данни на TechCrunch в размер на 70 млн. долара. Целта е да се разшири капацитетът на компанията, защото търсенето вече я настига. Този месец AMP Robotics обяви, че е сключила най-голямата си сделка до този момент, за 24 машини. Купувачът е Waste Connections, която е останала очарована от ефективността на технологията. По-рано през годината AMP Robotics направи пилотната си програма в жилищен комплекс в Торонто, където жителите имаха възможност да споделят с машините данни за навиците си на рециклиране, така че всички страни да станат по-ефективни, а крайният победител да бъде околната среда.
Дистанционна работа

Частни уроци на видеовръзка

Въпреки всичките си минуси пандемията е удобен момент да научите нещо ново. Проблемът е, че ученето онлайн определено не е за всеки. И макар нищо да не може да замени социализирането в истинския живот, стартъпът Superpeer предлага частичен заместител: видеоменторство. Платформата на компанията позволява на експерти и ентусиасти да се свързват за уроци лице в лице - или в случая "екран в екран", на каквато тема поискат. Наскоро Superpeer обяви, че е набрала още 8 млн. долара допълнително финансиране, което да помогне на фирмата да се разрасне още повече. Нови добавки към платформата позволяват платени канали, където експертите предлагат годишен абонамент, както и достъп до сесии за групи. Според изпълнителния директор Деврим Ясар новите канали ще доведат до повече потребители за Superpeer, защото разходите ще могат да се разделят между участниците в дадена група.
Плащания

Без кеш

Всеки иска пари. По възможност в кеш. Или пък не - индийската компания Cashfree налага все по-успешно модерни финансови услуги в страната. Наскоро стартъпът добави 35.3 млн. долара финансиране от нови инвеститори, с които да продължи разрастването си на домашния пазар. Cashfree е основана през 2015 г. като решение на проблеми в ресторантьорския бизнес, но фокусът бързо се променя към по-широка финтех компания. През миналата година компанията обработва плащания за 12 млрд. долара и в момента обслужва 55 хил. бизнеса, които плащат на служителите си през нея. Данните за тази година вероятно ще са по-впечатляващи не само заради коронавируса, но и заради променящите се навици и нагласи в Индия. На практика компанията работи почти като банка. Общо до този момент Cashfree е набрала 42 млн. долара, част от които идват от Y-Combinator, едно от най-големите имена в Силициевата долина.
Все още няма коментари
Нов коментар