🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//AI

Умен фитнес

Изкуственият интелект, поне за момента, не изглежда така, както си го представяхме по филмите. Липсата на Терминатор е осезаема, а вместо това някои умни алгоритми се опитват да ни накарат да изглеждаме като Арнолд Шварценегер. Freeletics, фитнес стартъп, който изгражда персонализирани модели за тренировка и хранене чрез изкуствен интелект, а не чрез човешки треньори, получи 25 млн. долара финансиране през тази седмица. В края на 2018 г. компанията набра 45 млн. долара в първия си рунд на финансиране. Свежият капитал ще отиде в посока разработка на нови технологии и разширение към американския пазар - досега базираната в Мюнхен Freeletics има осезаем успех в Европа, но САЩ се изплъзват. Мисията на фирмата, изразена от самата нея, изглежда сравнително проста - "да предизвикваме хората да се превърнат в най-добрата си версия, ментално и физически". До този момент тя има 48 млн. потребители в 160 страни, както и над 600 хил. платени абонаменти.
//финансиране

Нямате нужда от фондове

Фондовете за рисков капитал са най-честият източник на финансови средства за стартъпи. В замяна те получават част от собствеността на младите компании и се надяват парите им да задвижат растежа така, че след години техният дял да струва в пъти повече. Полско-британският стартъп Uncapped, чиято цел е да дава финансиране на други стартъпи на база техните приходи (или прогнозите им за бъдещи такива), смята, че не всеки стартъп трябва да върви по този модел, а младите предприемачи трябва да съхранят колкото се може по-голяма част от собствеността на фирмата си. Ироничното е, че самата Uncapped наскоро се похвали с 26 млн. долара ново финансиране, в което участват и фондове за рисков капитал. Самата фирма е създадена от предприемача Ашер Исмаил и Пьотр Писар, бивш рисков инвеститор, именно защото двамата се сблъскват с малките на брой възможности за финансиране на стартъпи.
//сателити

Очи в небето

Сателитите са готини. Винаги са били. През последните години се зароди и допълнителна тенденция - колкото по-малки са сателитите, толкова по-привлекателни са за инвестиции от страна на фондовете за рисков капитал. Финландският стартъп ICEYE, който произвежда и управлява малки съзвездия SAR сателити, които правят снимки на земята от космоса, наскоро набра още 87 млн. долара в третия си рунд на инвестиции. Така общата сметка на финландците от 2014 г. насам е 152 млн. долара. До този момент ICEYE е пратила в космоса пет SAR сателита, а още четири ще ги последват по-късно през тази година и допълнителни осем - през следващата. SAR е иновативна технология, защото използва сравнително малки физически антени, но прави изображения с висока резолюция - двуизмерни и триизмерни. Едва ли би било изненада за някой, ако кажем, че парите към тази индустрия през следващото десетилетие няма да бъдат пестени.
Все още няма коментари
Нов коментар