Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//логистика

Умни доставки

Електронната търговия бумти. Навсякъде. И обяснението е съвсем просто, дори вече клиширано - ковид. Това означава, че бумти и бизнесът с доставки, а все някой трябва да свързва и оптимизира двете. Shippo, американски стартъп, който продава софтуер за бързо създаване, наскоро добави 45 млн. долара инвестиция, с което вече е набрала 495 млн. долара, но без да е ясно при каква оценка. При последния рунд, на стойност 30 млн. долара, компанията бе оценена на 220 млн. долара, но сега такава информация липсва. Според представители на стартъпа Shippo е отчела сериозен прогрес през миналата година, което е лесно обяснимо. През 2020 г. са достигнати повече сделки с клиенти и разширението продължава и през тази година, заради което допълнителният капитал изглежда като логична стъпка. Предвид, че вече има повече клиенти търговци, вероятно има и много по-висок интерес от страна на клиентите доставчици.
//шопинг

Купи сега, плати после

Последният писък на модата в пазаруването е възможността да купиш нещо сега, но да го платиш по-късно. Казано накратко, потребителите могат да поръчат стока и да я ползват известно време, след което или да я върнат, или да я платят. Този бизнес модел, който доскоро се смяташе за рисков, сега набира сила и дори събуди интереса на европейските регулатори, които се страхуват, че е възможно да се стигне до огромни дългове за физически лица. От друга страна обаче, всяка нова ниша е възможност за стартъпи. Wisetack, американска компания, която предлага поемането именно на услуги тип "купи сега, плати по-късно", наскоро набра 19 млн. долара. Wisetack на практика работи като финансова институция, като заема пари на компаниите, които продават продукти или услуги, след което при връщане или откупуване ги събира обратно заедно с комисиона. Според компанията през миналата година обемът на заемите се е вдигнал 20 пъти.
//IT

Всички в облака

Би било слабо да се каже, че стартъпите, фокусирани върху дигитализация на бизнеса, се справят добре по време на пандемията. Повечето организации побързаха да се насочат към дистанционна работа, но срещите в Zoom и планирането в Slack е само част от картината. След като работата се преобърна надолу с главата, корпоративният свят тръгна уверено към облака. Сега по същия път вървят и по-малките компании - а те имат нужда от помощ. Electric, компания, която се стреми да вкара свои IT отдели в малки и средни компании чрез облака, наскоро набра 40 млн. долара. Досега тя е събрала 51.5 млн. долара външно финансиране. Целта на компанията е IT процесите да станат много по-прости и да се управляват от един-единствен софтуерен продукт, който да управлява всички устройства, софтуерни абонаменти, позволения и др. Алтернативата в момента е много по-скъпа - или откриване на цял вътрешен IT отдел, или да се плаща на не особено евтини доставчици на услуги.