Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//финтех

Още милиони за дребни инвеститори

Ако доскоро дребните инвестиции през платформи като Robinhood са изглеждали на професионалистите от Уолстрийт като нещо, което не им влиза директно в работата, случаят с GameStop и форумите в Reddit със сигурност промени тази концепция. Междувременно се появяват нови и нови компании, които искат да отворят широко вратите за дребни инвеститори. Titan, американски стартъп, който разработва платформа за управление на дребни инвестиции, наскоро набра 12.5 млн. долара. През 2020 г. Titan бе една от печелившите компании по време на пандемията, като увеличи с 600% размера на активите в портфолиото си, като според самата нея това се е случило на практика без бюджет за маркетинг. Базираната в Ню Йорк компания вече управлява активи за 500 млн. долара, а нейните клиенти са основно милениали. Titan е основана от двама души - Джо Перкоко и Клей Гарднър. Пред TechCrunch Перкоко казва, че двамата имат много различен опит в инвестирането. "Клей е от онзи тип хора, които са си купили първите акции на 11- или 12-годишна възраст. Аз съм точно обратното - не можех да инвестирам, докато не започнах да работя за Goldman Sachs."
//разговори

Подкасти, но и видео

Zencastr е добре позната платформа за много подкастъри по света. Още преди пандемията платформата, която позволява запис на разговор на отделни канали, свалянето му и запазването му в облака, се ползваше често при отдалечени събеседници. След разпространението на коронавируса Zencastr се оказа не просто удобен инструмент, но и спасителна лодка за производителите на аудиосъдържание. В нейната платформа се записват между 800 хил. и 1.2 млн. шоута всеки месец. Сега Zencastr иска да добави и възможност за запис не само на аудио, но и на видео, така че да бъде пълна конкуренция на приложения като Zoom или Skype - при които липсва високото качество на звука и възможността за сваляне на отделните канали. За тази цел Zencastr обяви, че набира 4.6 млн. долара в сийд инвестиция - реално първото външно финансиране на компанията, базирана в Солт лейк сити. Видеофункцията се тества от юни насам и се очаква да стане достъпна за всички потребители още през тази година.
//срещи

Не бързай толкова

Романтиката не е мъртва, но все пак е малко вероятно да я откриете в Tinder. Във време на пандемия, когато все повече запознанства се случват онлайн, някои предприемачи намират постоянното отместване наляво-надясно, гарнирано с мъртвородени разговори, за загуба на време. Затова се раждат алтернативи. Jigsaw, британско приложение за онлайн запознанства, което наскоро набра 3.7 млн. долара в сийд инвестиция, иска да промени цялостната концепция как да се случват срещите в интернет. Идеята е сравнително проста: снимките на хората в приложението са криптирани под формата на пъзел и се появяват малко по малко в течение на разговора. След преминаването на определен брой съобщения, изпратени между двете страни, те вече могат да видят напълно как изглеждат. Освен това потребителите нямат право да използват филтри и подправени снимки. До този момент в приложението има регистрирани над 150 хил. души - две трети от тях във Великобритания, а останалите в САЩ. Предвид че този пазар е малко или много пренаселен, Jigsaw може само да се надява, че наистина има достатъчно риби в морето.