🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът на ББР инвестира 6.5 млн. лв. в IPS

Българската технологична компания ще използва средствата за R&D и разширяване на бизнеса в Саудитска Арабия и САЩ

"С част от инвестицията ще продължим да развиваме технологията си Exeron и ще навлезем в сектора на умните мрежи", каза изп. директор на IPS Александър Рангелов.
"С част от инвестицията ще продължим да развиваме технологията си Exeron и ще навлезем в сектора на умните мрежи", каза изп. директор на IPS Александър Рангелов.
"С част от инвестицията ще продължим да развиваме технологията си Exeron и ще навлезем в сектора на умните мрежи", каза изп. директор на IPS Александър Рангелов.    ©  Цветелина Белутова
"С част от инвестицията ще продължим да развиваме технологията си Exeron и ще навлезем в сектора на умните мрежи", каза изп. директор на IPS Александър Рангелов.    ©  Цветелина Белутова

Фондът за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие (ББР) инвестира 6.5 млн. лв. в българската технологична компания "Интернешънъл пауър съплай" (IPS). Финансирането е под формата на увеличение на капитала, като фондът ще придобие 3% от акциите, което оценява дружеството на 216.7 млн. лв. Средствата ще се използват за научно-развойна дейност и за разширяване на бизнеса в Саудитска Арабия и САЩ. Това съобщиха от глобалната предприемаческа мрежа Endeavour, чийто член е изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов.

Умни мрежи

Компанията разработва решения за автономно електрозахранване на отдалечени обекти, които са базирани на технологията й Exeron. Новият фокус в развойната дейност сега са умните мрежи, които са предназначени за региони с развита инфраструктура и на практика осигуряват децентрализирано електрифициране. Компанията вече има патент в САЩ за цялата архитектура на такава умна мрежа, която съчетава възобновяеми източници, Exeron и батерии. "По този начин може да се интегрират електромобилите и новите източници на възобновяема енергия в съществуващи мрежи и да се разпределя енергията към различен тип консуматори по интелигентен начин", обясни Рангелов за "Капитал".

Разширяване

Основната част от средствата от фонда е предназначена за развитие на структури в Саудитска Арабия и САЩ, където компанията вече работи. "За да разширим обхвата на бизнеса там трябва да имаме местни структури - хора, офиси, след продажбена поддръжка", уточни Рангелов. По думите му участието на държавен фонд във фирмата е много важно, тъй като се възприема като гаранция и създава доверие в чуждите клиенти и партньори.

IPS стъпи на арабския пазар преди пет години, а през миналата година подписа споразумение за стратегическо партньорство с държавния Публичен инвестиционен фонд, което й дава достъп до ключови проекти там в замяна на трансфер на знание и технологии. "Инвестицията сега идва в точния момент, тъй като наскоро регистрирахме дъщерно дружество в Саудитска Арабия и ще можем да започнем да назначаваме хора", каза Рангелов.

В САЩ компанията вече изпълнява трети договор в щата Хавай, където работи с местен дистрибутор и където по думите на Рангелов е много подходящо място за технологията на IPS заради скъпото електричество и честите спирания на тока. Компанията сега планира разширение към Калифорния и близките щати, където ще създаде екипи.

Благодарение на експанзията си навън IPS расте бурно през последните години. През 2020 г. оборотът на компанията нараства с около две трети и достига 16.5 млн. лв., а очакванията й са тази година да излезе на печалба.

Read this article in English here.

Новият акционер

Държавният фонд ще придобие 4296 акции с номинал 1 лв., като в увеличението на капитала няма да участват съществуващите акционери. Такова решение е било взето на общо събрание в края на февруари, а самото споразумение с новия инвеститор е подписано на 1 март. Справка в Търговския регистър показва, че вноската вече е преведена, а увеличението предстои да бъде вписано. Основен собственик е семейството на Рангелов чрез дружеството "Пауър технолоджи инвестмънт груп" (67.5%). Като акционери през последните години в IPS влязоха фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital (9%) и Postscriptum Ventures (13.5%), както и гръцката индустриална група Mytilineos (10%).
Все още няма коментари
Нов коментар