🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българското слънце на Саудитска Арабия

Споразумение с арабската държава позволява на софийската IPS да прилага енергийната си технология в различни сектори

Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряването на електрозахранване за газови кладенци в пустинята
Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряването на електрозахранване за газови кладенци в пустинята
Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряването на електрозахранване за газови кладенци в пустинята    ©  Капитал
Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряването на електрозахранване за газови кладенци в пустинята    ©  Капитал

Осем години след като направи първите си стъпки за навлизане в Саудитска Арабия и четири, след като спечели първия си проект там, българската технологична компания "Интернешънъл пауър съплай" (IPS) е напът да заеме трайни позиции на пазар, където в следващите десет години предстои да бъдат инвестирани стотици милиарди долари в зелено развитие и диверсификация на енергийните ресурси. Благодарение на технологията си Exeron, която осигурява независимо захранване на отдалечени обекти на базата на възобновяеми енергийни източници (виж карето), компанията наскоро сключи споразумение за стратегическо партньорство с Taqnia, собственост на държавния Публичен инвестиционен фонд (PIF). Това на практика я определя за носител, или т.нар. национален шампион, на технология, която може да се приложи във всички приоритетни за държавата сектори и да бъде част от "Визия 2030" за развитието на страната отвъд традиционния добив на петрол.

Затова и Саудитска Арабия остава един от основните пазари на фокус за IPS през следващите години. А първите резултати от бизнеса там вече се виждат и в растящите приходи на компанията.

Държавна гаранция

Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов определя подписаното споразумение като стратегическа стъпка за развитие в региона. "Ние вече имаме изградено доверие и работим с добивната компания Saudi Aramco, както и в секторите на телекомуникациите, отбраната и сигурността и умните мрежи, като имаме общо около 190 работещи системи в страната, но партньорството с държавата на практика означава, че тя гарантира за нас и във всички останали индустрии, така че няма нужда да минаваме по този дълъг 8-годишен път, който извървяхме дотук", казва той.

В съобщение в Туитър от Taqnia посочват, че целта на споразумението е да се локализира производството на решения за възобновяема енергия и управление на умни мрежи, както и да се трансферират знание и научноразвойни програми, които да помогнат за диверсификацията на енергийните ресурси на страната. По думите на Рангелов Саудитска Арабия печели от това, че IPS ще организира учебни курсове и ще създаде R&D центрове в страната, където ще обучава на технологията си инженери в партньорство с местни университети, както и ще разкрие високотехнологични работни места и ще отвори производство на място. За компанията пък това означава достъп до ключови сектори и проекти в Саудитска Арабия. Освен Saudi Aramco сред клиентите на IPS вече са химическият гигант Sabic, Saudi Electricity Company и Saudi Telecom Company.

Зелена идея

От IPS виждат огромен потенциал за прилагане на технологията Exeron в проектите, които Саудитска Арабия планира като част от своята "Визия 2030". Целта й е да се намали зависимостта на страната от петрола, като се заложи на разработване на газови находища, диверсификация на икономиката и развитие на сектори като туризъм, инфраструктура, здравеопазване и т.н. "Идеята за всичко е на принц Мохамед бин Салман, който е голям визионер, много напредничава и светска личност и благодарение на него тази трансформация на страната започва да се случва", казва Рангелов, който е имал възможност да се срещне лично с престолонаследника. Един от мегапроектите на тази визия е т.нар. град на бъдещето Неом, който трябва да бъде изграден на брега на Червено море и за който са предвидени 500 млрд. долара. Градът ще бъде изцяло зелен и IPS вече е поканена да демонстрира технологията си за независимо захранване там. Крайната идея на Саудитска Арабия е да развие иновативна екосистема и да създаде нова индустрия с висока добавена стойност, която да превърне страната в хъб и износител на технологии в региона.

Арабския, но не само

Тези възможности превръщат Саудитска Арабия и въобще региона на Близкия изток в един от ключовите пазари, към който IPS ще фокусира усилията си през следващите години. В момента компанията е в процес на регистрация на местна фирма, която ще се занимава с експлоатирането и обслужването на инсталираните системи. Производството на Exeron засега остава в България, където компанията има предприятия в София и Кърджали, но постепенно започва подготовка за организиране на производство и в Саудитска Арабия.

Компанията ще се насочи и към САЩ, където след тригодишни тестове наскоро получи сертификат за технологията си и вече има първите поръчки. Перспективи за развитие от IPS виждат и в Австралия, където скъпите за поддръжка енергийни мрежи постепенно се заменят с независими енергийни решения.

Благодарение на арабския си пробив за 2019 г. компанията отчита близо четворен ръст на продажбите до 9.9 млн. лв. (виж графиката), а само досега тази година приходите вече са 12 млн. лв. Около 80 души остават заетите в дружеството. Преди четири години създадената като семейна компания IPS привлече като акционери с общо 22.5% фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum, а други 10% държи гръцката индустриална група Mytilineos. Семейството е собственик на останалите акции чрез дружеството "Пауър технолоджи инвестмънт груп", където бащата Стоил Рангелов Трифонов има мажоритарен дял (63.75%). "Вложихме много усилия последните осем години и използвахме инвестициите, които бяха направени в нашата компания, най-вече в научноизследователска дейност и в бизнес развитие. Оказва се, че решенията и визията ни са били правилни", казва Рангелов.

Решението на IPS

Основният продукт на IPS - Exeron, представлява система за автономно захранване на отдалечени обекти. Тя може да контролира едновременно различни енергийни източници - слънчеви панели, вятърни перки, дизелови генератори, електрическа мрежа, ако има такава, като ги комбинира с батерии, които съхраняват енергията. Така тя може да се използва през нощта, при пиково потребление или при спряно централно електрозахранване. Компютърен софтуер командва коя енергия кога да се ползва и как да се складира по най-изгодния и сигурен начин. Освен стандартната система компанията прави и различни конфигурации според конкретните нужди. За електрифициране на газовите кладенци в пустинята в Саудитска Арабия например системата се казва Nomaad. Тя използва слънчеви панели и допълнително разполага със система за наблюдение на времето, а капацитетът й за съхранение на енергия осигурява пет дни резервираност. Цялото управление се извършва дистанционно.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bba30550215 avatar :-P
    bba30550215
    • + 2

    Само наще!

    Нередност?
Нов коментар