🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израелска фирма, финансирана от Бил Гейтс, ще сваля цената на "зеления" водород

Стартъпът H2Pro, основан от създателя на Viber, привлече $22 млн., за да комерсиализира нов електролит, който синтезира по-евтино гориво от чиста енергия

Израелската стартираща компания H2Pro се включва в надпреварата за свалянето на цените на "зеления" водород, след като си осигури финансиране от инвестиционни фондове на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и хонгконгския милиардер Ли Ка-шинг.

Производството и потреблението на въпросното чисто гориво, синтезирано от електролитно разделяне на водата с помощта на енергия от възобновяеми източници, плавно нараства през последните години, след като правителствата по света и засегнатите индустрии започнаха да се отнасят все по-сериозно към проблема с климатичните промени и нуждата от намаляване на въглеродните емисии. Идеята е водородът като чисто гориво поетапно да започне да заменя въглищата, петрола и природния газ, чието изгаряне отделя огромно количество парникови газове в атмосферата. Очаква се той да стане критичен елемент от декарбонизацията на индустрии като металургията, производството на цимент, евентуално на корабоплаването и авиацията (с оглед на ограниченията заради голямото тегло на съществуващите акумулаторни батерии).

За момента обаче "зеленият" водород все още не е масово използван най-вече защото производството му е скъпо. С цел да се свали цената в момента в повечето случаи за синтезирането се използва не възобновяема енергия, а такава, добита от изгарянето на фосилни горива.

От компанията H2Pro официално обявиха днес, че са привлекли капитал в размер на 22 млн. долара, за да трансформират своята революционна технология от лабораторен прототип в инсталация с промишлен потенциал. Освен Гейтс и Ка-шинг средства за развитието на проекта са отпуснали японската корпорация Sumitomo и корейският производител на автомобили Hyundai Motor.

"Определено смятаме, че за нашите устройства ще има пазар по целия свят", коментира Талмон Марко, изпълнителен директор на H2Pro. Освен основател на настоящия стартъп израелският предприемач е създател на популярното комуникационно приложение Viber, което той продава на 900 млн. долара на Rakuten през 2014 г. Също така той е основател на мобилното приложение на споделено пътуване Juno, което беше придобито от Gett Inc. за 200 млн. долара през 2017 г. "Когато създадохме H2Pro през 2019 г., с инвеститорите беше много по-трудно да се води разговор за водорода. А сега положението е: "Да, разбира се. Водородът вече "се случва", споделя Талмон Марко пред Bloomberg.

Технологията, която израелската компания разработва, е подобна на алкалната електролиза, най-често използвана от съществуващите енергийни компании, но с критично важна модификация. В момента, когато водата бива разделяна, електрическата енергия се използва не само за отделянето на водородни и кислородни атоми, но и за свързването им по двойки в молекули, така че да се превърнат в отделни газове. H2Pro намалява количеството консумиран ток, като разделя този процес на две части. Първата стъпка е при катода да се генерира водород. Реакцията също така променя химичния състав на никеловия анод. На следващата фаза към горивната клетка се подава нагорещена течност, която помага на анода да отдели кислород под формата на газ. Той обаче е синтезиран благодарение на термалната енергия, а не на електричеството, което прави процеса много по-ефективен. След това първата стъпка се повтаря.

Използвайки този метод, от H2Pro твърдят, че могат да свалят себестойността на "зеления" водород до 1 долар за килограм и да постигнат промишлено производство до средата на настоящото десетилетие. Това е много по-евтино от прогнозните цени на консултантската група в сферата на чистата енергия BloombergNEF, която не очаква достигането на подобни нива преди 2050 г. През 2019 г. килограм от въпросното гориво е струвал между $2.50 и $6.80, допълват от анализаторската фирма. Тифен Брандили, консултант по въпросите на водорода в BNEF, коментира, че целта от 1 долар за килограм е "много амбициозна", но от друга страна допълва, че е впечатлен от технологията на H2Pro.

Важно е да се уточни също, че за момента израелският стартъп е способен да произвежда само около 100 грама водород дневно със своя лабораторен прототип. Очакванията са компанията в най-скоро време да създаде негова по-голяма версия, която може да синтезира до 1 кг дневно. Средствата, които H2Pro привлича в момента, ще бъдат използвани за по-нататъшни изследвания, които да позволят настоящата система за електролиза да постигне производство в промишлен мащаб. Точно това е етапът, на който повечето стартиращи фирми в сферата на чистата енергия се провалят.

Колкото и обещаваща технология да използва, за момента H2Pro изостава от своите конкуренти, които използват конвенционални методи за електролиза. Осъществявани в момента пилотни проекти имат потенциал да произвеждат по няколко тона водород всеки ден, а по-мащабните инсталации със сигурност ще имат в пъти по-голям капацитет. Става дума за компании като ITM Power Plc, Nel ASA и Green Hydrogen Systems A/S, които вече се конкурират кой ще постигне по-голямо увеличение на производствените мощности. В надпреварата се готвят да се включат и други по-традиционни индустриални гиганти като Siemens Energy AG, Thyssenkrupp AG и Haldor Topsoe A/S.

Въпреки че производството на "зеления" водород все още е в много ранен етап от развитието, според прогнозите на ЕС компаниите, които планират да инвестират в тази индустрия, ще привлекат над 470 млрд. евро до 2050 г., като средствата ще дойдат както по линия на държавното финансиране, така и от частни източници. Макар да е все още стартираща фирма, H2Pro също има мащабни амбиции. Компанията ще започне изграждането на инсталация с капацитет 100 мегавата, която синтезира "зелен" водород, до 2023 г., коментира Талмон Марко пред Bloomberg. Впоследствие подобни заводи може да бъдат построени и в други държави, обобщава той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1

    Затоплистите взеха да се вземат много на сериозно с тоя водород.
    Да им напомним, че няма никакви практически реализации до момента в никоя индустрия. Освен цепелина Хинденбург, зрелищно изгорял поради искра от натрупано статично електричество...
    Същото е с инсталации за улавяне и складиране на въглероден двуокис..

    Нередност?
Нов коментар