🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс е "земетресение" за филантропията

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е най-голямата частна благотворителна организация в света

В съвместно изявление Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията.
В съвместно изявление Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията.
В съвместно изявление Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията.    ©  Reuters
В съвместно изявление Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията.    ©  Reuters

Раздялата на една от най-богатите и най-щедри двойки в историята разтърси света на филантропията, като някои оприличават събитието на земетресение. Бил и Мелинда Гейтс, които се развеждат след 27-годишен брак, председателстват най-голямата частна благотворителна фондация в света, пише MarketWatch.

Тя привлече внимание по време на пандемията, когато щедро финансира проучвания и разпространение на ваксини. Въпреки че е сравнително нова, само на 21 години, фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е оставила своя отпечатък по целия свят. Тя финансира редица програми, свързани със здравеопазването и бедността, включително усилия за изкореняване на заболявания като малария, подобряване на лечението на ХИВ и намаляване на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето. Фондацията също така финансира образователни програми в САЩ, постигащи различен успех.

"Ако филантропия е насочването на частните активи към някакво обществено влияние, то това частно решение има значителни публични ефекти", пише в Twitter Роб Райх, професор от Stanford University и автор на "Just Giving: Why Philanthropy is Falling Democracy and How It Can Do Better". Разводът поражда въпроси не само за бъдещето на фондация "Гейтс", но и за бъдещето на филантропията като цяло, каза той.

Бурната обществената реакция сочи към една от основните критики към филантропията на милиардерите: Тя е твърде мощна и играе огромна роля в обществото.

"Само фактът, че този развод причинява толкова сериозна глобална тревожност, е индикация, че е проблематично една-единствена фондация да има толкова голяма сила", казва Меган Томпкинс-Щандж, професор по публична политика в University of Michigan и автор на книга за това как фондациите, включително фондация "Гейтс", влияят на образователната политика на САЩ.

Един от страничните ефекти на тази сила е масовата "дезинформация", циркулираща относно това, което разводът може да означава за получателите на средства от фондацията, отбеляза Томпкинс-Щандж в Twitter.

Защо се зароди загрижеността сред нестопанските организации за бъдещето на фондация "Гейтс"? Една от причините е, че много от тях разчитат на големи фондации за финансиране, казва Марибел Морей, историк по филантропия и съредактор на филантропския блог HistPhil. Тази динамика означава, че "всяка промяна във вътрешното функциониране на тези организации може да доведе до безпокойство", смята Морей.

В случая с фондация "Гейтс" връзката между основателите е вплетена в идентичността на фондацията - Мелинда Гейтс е споделяла, че тя и Бил Гейтс са решили да създадат фондация, докато са били сгодени - така че краят на тази двойка предизвиква загриженост за бъдещето на организацията, отбеляза Морей.

Фондация "Гейтс" също не е особено открита относно ежедневните си операции, твърди Морей, добавяйки още една причина за безпокойство за нестопанските организации, които гледат отвън. "Когато имате толкова ниско ниво на прозрачност, според мен това предизвиква повече безпокойство при групите хора, които се чувстват зависими от тази организация за финансиране", казва Морей. Според нея този изпитателен момент за фондация "Гейтс" е възможност за гражданското общество да постави под съмнение някои установени норми относно филантропията. "Не можем да продължим да съществуваме в демокрация, ако сме толкова зависими от толкова малко източници на елитно финансиране", твърди тя.

Двойката Гейтс обаче твърди, че на хоризонта не се задават промени. В съвместно изявление Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията.

"Не се планират промени в техните роли или организацията", заяви представител на фондацията в изявление. "Те ще продължат да работят заедно, за да оформят и одобряват стратегиите на фондацията, да се застъпват за проблемите на фондацията и да определят цялостната насока на организацията."

Ето пет факта, които ни помагат да си обясним бурната реакция след новините за развода:

Трима членове на борда

Настоятелството на фондация "Гейтс" се състои от трима души: Бил Гейтс, Мелинда Гейтс и изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, който се ангажира през 2006 г. да даде по-голямата част от състоянието си на фондация "Гейтс".

Управителният съвет определя цялостната стратегия и поддържа контрола върху организацията, така че всяко прекъсване на дейността му има сериозни странични ефекти. Малобройният съвет на фондацията е отражение на историята на технологичен предприемач на Бил Гейтс като основател на Microsoft: Технологичните лидери обикновено награждават по-слаби организации, които теоретично могат да се движат по-бързо и по-ефективно, казва Томпкинс-Щандж.

Но това оставя посоката на движение на една мощна организация в ръцете на само трима души. Фондация "Гейтс" заяви, че и Бил, и Мелинда ще останат в борда, но експертите смятат, че краят на личното партньорство на семейство Гейтс повдига възможността за промяна в състава на борда на фондацията, може би чрез добавяне на нови членове.

Някои други големи играчи в американската филантропия като фондация "Форд" и фондация "Хюлет" имат по-големи, по-разнообразни бордове. Двете организации - основани от съоснователя на Hewlett-Packard - имат по 14 членове в борда.

49.8 млрд. долара за дарения

Това е сумата, с която разполага фондацията благодарение на дарения от Бил и Мелинда Гейтс и Бъфет. Това е повече от БВП на някои страни. Фондация "Гейтс" има повече от 1600 служители и е разпределила безвъзмездни средства от 5.1 млрд. долара по целия свят през 2019 г. За сравнение, втората по големина фондация в САЩ - "Форд", разполага с фонд от 14 млрд. долара и е дала 560 млн. долара безвъзмездни средства през 2019 г.

Мащабът на фондация "Гейтс" означава, че тя притежава огромно влияние, твърди Томпкинс-Щанге. "Технически, частна фондация няма официални средства за въздействие върху политиката, нито има власт или контрол върху начина, по който живеем живота си, но тъй като "Гейтс" е толкова голяма, притежава засилен глас. Ако тя твърди нещо, хората вероятно ще я послушат", заяви Томпкинс-Щенге пред MarketWatch.

"Можете да гласувате за избор на служител, можете да изберете да не купувате определен продукт, но не можете да спрете фондация да прави това, което иска", добави тя. (Има обаче закони срещу фондации, които се занимават с политическо лобиране, отбеляза Томпкинс-Щенге.)

Една фондация, а не две

Въпреки че някои се чудеха дали разводът може да доведе до разделяне на фондация "Гейтс", Томпкинс-Щанге посочва, че семейство Гейтс не притежава своята благотворителна фондация така, както притежава друго семейно имущество, което вероятно ще бъде разделено, когато бракът бъде прекратен. Парите, с които двамата Гейтс са допринесли за фондацията, са там безвъзвратно и "те не могат да ги изтеглят отново за собствена лична употреба", пише Томпкинс-Щанге.

Съществуват обаче случаи, в които семейства разпускат частна фондация и създават две нови или прехвърлят активите на друга благотворителна организация, като например консултиран от донори фонд, според калифорнийската адвокатска кантора Hanson Crawford Crum. "Подобно на семеен бизнес, в контекста на развода въпросът кой контролира благотворителните организации често е ключов: Кой ще контролира частната фондация?", пише фирмата в статия за филантропията по време на развод.

Един милиард долара за жените

Отделно от фондация "Гейтс" семейство Гейтс използва ресурсите си, за да реализира своите собствени програми. Бил Гейтс, чиито средства се оценяват на 129 млрд. долара, дари 4.1 млн. долара през 2009 г. в опит да запази контрола на тогавашния кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг над местните училища. И двамата Гейтс даряват като личности на политически кандидати и комитети за политически действия.

Мелинда Гейтс обеща през 2019 г. да похарчи 1 млрд. долара през следващите 10 години за напредъка на жените и момичетата в САЩ. Това е значителна сума, като се има предвид, че само 1.6% от общите благотворителни дарения отиват директно за каузи на жени и момичета. Това възлиза на 7.1 млрд. долара през 2017 г., според Lilly School of Philanthropy към Indiana University.

Мелинда Гейтс ще разпредели този 1 млрд. долара чрез собственото си Pivotal Ventures - компания за инвестиции, която тя основа през 2015 г. Дружеството ще похарчи 1 млрд. долара, като предоставя безвъзмездна помощ и инвестира в частни компании.

Мелинда Гейтс вече е милиардер след трансфер на акции за 2.4 млрд. долара в деня на обявяването на развода, съобщи Wall Street Journal. С нейното лично богатство, готово да нарасне още повече, някои се чудеха дали Мелинда Гейтс ще следва път, подобен на този на Макензи Скот, бившата съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос, която раздаде над 4 млрд. долара през 2020 г. на организации с нестопанска цел, работещи върху расовото неравенство.

"Чувствам се изключително неудобно от размера на богатството, което притежавам, и мисля, че по-голямата част от него трябва да се върне в обществото", заяви Мелинда Гейтс в интервю за подкаст през януари.

Бивш служител на фондация "Гейтс" твърди, че Мелинда Гейтс възприема "внимателен и съзнателен" подход към филантропията.

"Бил и Мелинда зададоха тона на фондацията заедно; [Мелинда] винаги е била част от екипа и вероятно ще продължи да бъде и занапред ", смята Грег Ратлиф, старши вицепрезидент на консултантските услуги в Rockefeller Philanthropy Advisors, който е работил във фондация "Гейтс" в продължение на 10 години.

"В същото време тя поддържа силен ангажимент по въпросите за равенството между половете, включително репродуктивните права, както и икономическото овластяване на жените и момичетата", добави Ратлиф. "Сега, когато е възможно да има допълнителни свобода и време да се занимава с тези въпроси, за които винаги се е грижила, бих очаквал да видя повече растеж в тази област."

20 години

Заедно с Бъфет, двамата Гейтс са съоснователи на Giving Pledge - кампания, която насърчава милиардерите публично да обещаят да раздадат по-голямата част от богатството си или по време на живота си, или когато умрат. Семейство Гейтс са определили крайния срок за собственото си дарение: Фондацията им има срок до 20 години след смъртта им да похарчи всичките си активи.

Този стил на филантропия е в контраст с други фондации, създадени да дават пари завинаги, често дълго след като основателите и техните първоначални намерения изчезнат от историята.

Времевият хоризонт показва, че двамата Гейтс ще трябва относително бързо да намерят начин да поддържат своята филантропия - те ще трябва да продължат да дават милиарди всяка година и ще останат значително глобално присъствие във филантропията през следващите няколко десетилетия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-P
    1999
    • - 3
    • + 1

    За филантропията може и да е зиметресение, но за младата и хубавка китайка милиардите на стария Бил са шестица от тотото. Диалектика.

    Нередност?
Нов коментар