Cisco очаква недостигът на чипове да се отрази на бизнеса й

Дефицитът създаде трайни проблеми във веригите на доставки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Проблемите с веригите на доставки, усетени в много части на производствения сектор, ще застигнат и маржовете на печалбата в Cisco Systems през текущото тримесечие, заяви американският производител на мрежово оборудване. Предупреждението доведе до спад на акциите на Cisco, въпреки че компанията постигна по-добри от очакваните финансови резултати през последното тримесечие, съобщава Financial Times.

Недостигът на полупроводници доведе до надпревара между производителите за осигуряване на достатъчно ключови компоненти. Това повиши цените и увеличи разходите по цялата верига на доставки в сектора. Други компании, особено от автомобилната индустрия, също съобщават за проблеми, свързани с недостига. Но новината от Cisco, чието фискално тримесечие приключва месец след това на повечето компании, дава по-непосредствен поглед върху това как се усеща натискът от липсата на чипове.

По-високи разходи срещу по-голяма сигурност

От Cisco предупредиха, че маржът на брутна им печалба през текущото тримесечие вероятно ще бъде с около 1.5 процентни пункта под предходните три месеца, тъй като компанията прави по-високи разходи. От компанията допълниха, че ръстът на приходите от 6-8% през това тримесечие, макар и по-висок от очакванията на Уолстрийт, все още е по-нисък, отколкото би бил без недостига на компоненти.

Скот Херън, главен финансов директор в Cisco, заяви, че компанията е трябвало да плати повече, за да гарантира доставката на чипове и други ключови компоненти през следващите месеци. Също така се наблюдава скок в спедиторските такси и разходи за въздушен транспорт - те са направени, за да може компанията да си осигури достатъчно ключови компоненти, които да поддържат работата на производствените линии.

"Проблемите с веригата на доставки ще останат при нас поне до края на тази календарна година", смята Херън.

Според главния изпълнителен директор Чък Робинс Cisco до голяма степен избира да поеме по-високите разходи, вместо да повишава цените. Въпреки това обаче той заяви, че компанията ще "разгледа стратегическо увеличение на цените, ако се наложи", ако изглежда, че по-високите разходи ще се задържат.

Ръководителите на Cisco твърдят, че недостигът на компоненти е отнел част от ръста, тъй като компанията започва да излиза от пандемията и да вижда ползите от пренасочването на своя бизнес модел към софтуер и услуги с по-голям марж.

Екстремният натиск, причинен от недостига на чипове, накара компании от различни сектори да трупат запаси от ключови компоненти и продукти - нещо, което накара някои анализатори да поставят под въпрос дали собствените продажби на Cisco са били изкуствено завишени. Робинс заяви, че компанията не е била свидетел на никакви притеснителни факти, които да предполагат, че клиентите правят покупки в аванс, но въпреки това се съгласи, че има признаци за ранно предупреждение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Като няма чипове минавайте на лампи ...

    Нередност?
Нов коментар