Samsung се готви за конкуренцията на САЩ и Китай в глобалната война за чипове

Южнокорейската компания продължава да е лидер на пазара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато китайският лидер Си Цзинпин, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложиха плановете си да похарчат милиарди, за да намалят зависимостта от компютърни чипове, произведени в чужбина, глобалната верига за доставки изглеждаше в готовност да бъде прекроена.

Но анализаторите и Samsung, най-големият производител на чипове за памет в света, не очакват скоро южнокорейската група да бъде изместена. "В обозримо бъдеще вярвам, че можем да запазим пазарния си дял, ако не и да го увеличим", заяви старши изпълнителен директор на Samsung пред Financial Times във фабрика на юг от Сеул.

САЩ, Китай и Европа се борят за увеличаване на инвестициите в сектора, след като недостигът на автомобилни чипове, свързан с пандемията, изостри страховете от зависимостта от чуждестранни производители на технологии. Байдън предложи план за производство и разработка на чипове за 50 млрд. долара. Си се ангажира да похарчи повече от 1 трлн. долара за високотехнологични индустрии, с особен акцент върху полупроводниците.

Бавна промяна

Но анализатори твърдят, че лидерството на Samsung едва ли ще бъде оспорено незабавно. Samsung от десетилетия доминира в производството на DRAM (динамична памет с произволен достъп) и NAND (флаш памет) чипове. Първият позволява краткосрочно съхранение на графични, мобилни и сървърни чипове, докато вторият позволява файловете и данните да се съхраняват без захранване.

Но предупреждението на компанията към претендентите не се основава само на минали резултати. Samsung също вярва, че позицията на компанията е сигурна както поради напредъка ѝ в производствените технологии, така и заради това колко скъпо става производството на чипове.

"Темпът на тази миграция в момента се ускорява. Дори е изключително трудно за лидери като Samsung да продължат да правят тези изследвания и инвестиции", заяви изпълнителният директор. "За които и да е други доставчици няма да е по-лесно."

От 1974 г. - когато основателят на Samsung Лий Бьонг-чул и синът му Лий Кун-хи отхвърлиха скептицизма от своите управленски екипи и финансираха първата инвестиция на компанията в полупроводници - легиони инженери се фокусират върху една-единствена задача: да измислят как да съхраняват повече данни върху по-малки чипове. Днес компанията успява да побере 16 млрд. бита в своите миниатюрни DRAM чипове - значително подобрение от 64 млн. бита през 90-те години.

Сложността и мащабите, свързани с производството на модерни чипове, представляват сериозно предизвикателство за всяка компания или правителство, които се опитват да изместят Samsung от лидерската им позиция.

В края на 2020 г. Samsung отговаря за 15% от общия капацитет в световен мащаб на производство на силициеви пластинки, използвани при различни технологии. Това поставя компанията пред Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият производител на процесорни чипове в света, както и конкурентите в чиповете за памет Micron и SK Hynix.

Пред конкурентите

Samsung също посочи лидерството си в областта на интелектуалната собственост и инженерния опит, сред които употребата на екстремна ултравиолетова литография (EUV), като доказателство, че може да защити позицията си. Samsung, TSMC и Intel използват EUV технологията, която позволява по-голяма мощност и енергийна ефективност, за да произвеждат модерни усъвършенствани процесорни чипове. Но южнокорейската компания заяви, че изпреварва своите конкуренти при въвеждането на технологията при производството на DRAM чипове, използвайки съвместния си център за научни изследвания и разработка както на процесорни чипове, така и на памет.

Обещаните от Вашингтон, Брюксел и дори Пекин разходи за чипове са нищожни в сравнение с разходите на най-големите производители на чипове в Азия. IC Insights, групата за пазарни проучвания, твърди, че Samsung е похарчила 93.2 млрд. долара за своя бизнес с полупроводници през последните три години - двойно повече от всички китайски доставчици на полупроводници, взети заедно.

"Може ли правителства като ЕС, САЩ и Китай да наваксат в състезанието за [полупроводникови] технологии със Samsung и TSMC? Като се има предвид колко изостават, правителствата ще трябва да харчат поне по 30 млрд. долара годишно в продължение на минимум пет години, за да имат някакъв разумен шанс за успех", твърдят от IC Insights.

В четвъртък Samsung обяви увеличение на капиталовите разходи за бизнеса си с процесорни чипове в периода до 2030 г. от 38 трлн. до 171 трлн. южнокорейски вона (151.4 млрд. долара). Компанията също така разкри план за нов завод в Пионгтек, произвеждащ висок клас DRAM и процесорни чипове с помощта на EUV технология. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин също потвърди разширените данъчни облекчения за изследователски и производствени съоръжения за чипове в опит да противодейства на ходовете на Пекин и Вашингтон.

Въпреки това китайските претенденти бавно печелят точки. Дан Уанг, базиран в Шанхай технически анализатор в Gavekal Dragonomics, посочва конкурентите Yangtze Memory Technologies и Changxin Memory Technologies, които вече държат около 3% от съответните им пазари на NAND и DRAM чипове.

"И двете компании наеха голям брой корейски инженери, които съставляват по-голямата част от глобалните таланти в чиповете за памет. Днес повечето от бранша очакват YMTC да се превърне в значим глобален играч след три до пет години ", пише Уанг в бележка.

Но въпреки всичко анализаторите не очакват световните лидери в индустрията да се променят през следващите три до пет години.