🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акционерите на Shell увеличават натиска за още действия, свързани с климата

Компанията има дългосрочна цел за намаляване на емисиите, но няма краткосрочна

Мнозинството от акционерите на Royal Dutch Shell подкрепиха стратегията на компанията за енергиен преход. Но засилена подкрепа за подадения от активистка група втори набор от цели, свързани с климата, показва нарастващия натиск върху компанията за справяне с промените на климата.

Необвързваща резолюция, представена от Shell, благодарение на голяма група инвеститори, които гласуваха по неотдавна обявената стратегия за климата на компанията, спечели подкрепата на 88.74% от акционерите на годишното си общо събрание, което се проведе онлайн във вторник.

Мерките

Планът, обявен през февруари, има за цел да намали въглеродните емисии до нула до 2050 г. Компанията мисли да изпълни целта си чрез бавно намаляване на добива на нефт и газ, разрастване на бизнеса с възобновяеми източници и ниски въглеродни емисии и компенсиране на емисиите чрез технологии за улавяне на въглерод и мерки като залесяване.

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бърдън заяви по време на срещата, че стратегията, която ще се актуализира на всеки три години, е "изчерпателна... строга и... амбициозна".

Гласуването се извършва в деня, в който Международната енергийна агенция (IEA) заяви, че инвеститорите трябва да спрат финансирането на нови проекти за доставка на нефт, газ и въглища, ако светът иска да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Shell планира да увеличи инвестициите в нисковъглеродния си бизнес през следващите години, но поне 75% от разходите на компанията ще продължат да бъдат насочвани към нефт и природен газ.

Противниците

Втора резолюция, подадена от активистката група Follow This, призоваваща английско-нидерландската компания да си постави "вдъхновяващи" цели за борба с емисиите на парникови газове, беше отхвърлена с 69.53% от гласовете, съобщава Reuters.

И все пак почти една трета от гласовете в подкрепа на резолюцията, която съветът на Shell призова акционерите да отхвърлят, е рязко увеличение спрямо миналогодишното гласуване, където подобна резолюция спечели подкрепа от 14.4%.

Няколко инвеститори, прокси компании и активистки групи, включително Follow This, критикуват Shell за поставянето на целите им за намаляване на въглерода въз основа на интензивността. Това на теория позволява на Shell да увеличава своите емисии, а не да ги намали до абсолютния минимум.

Изпълнителният директор на Ван Бърден обаче заяви, че определянето на цели за абсолютно намаляване на емисиите би означавало, че Shell ще трябва да се откаже от бизнеса си с петрол и газ, в който ще бъде заменен от други производители.

Директорът на групата Follow This Марк ван Баал заяви пред Reuters, че гласуването "казва на борда, че инвеститорите не приемат дългосрочни цели без краткосрочни и средносрочни цели. Трябва да намалите драстично емисиите и да изместите драстично инвестициите през следващото десетилетие".

В изявление след гласуването Пенсионният съвет на Church of England, който ръководи инвестиционните разговори с Shell относно стратегията на компанията, приветства подкрепата за плана и също така призова Shell да постави краткосрочни и средносрочни цели за намаляване на емисиите в абсолютни стойности. Адам Матюс, директор по етиката и ангажираността на Пенсионния съвет на Church of England, заяви на срещата, че ако Shell не изпълни целите си за 2023 г., фондът ще се раздели с дела си в компанията.

Миналата седмица инвеститорите на BP отхвърлиха резолюция, предложена от Follow This, която изисква по-строги цели за намаляване на емисиите. Въпреки това предложението беше подкрепено с 20.6% от гласовете, което сочи към нарастващ натиск от страна на инвеститорите.