🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ярослав Войтех: Суперкомпютърът в София ще започне работа през юли

Ръководителят на Atos HPC & Big Data, Чехия, пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Ярослав Войтех работи в Atos от повече от 17 години. Завършил е Техническия университет в Прага. Започва работа в компютърната компания Bull през 2003 г. и след като Atos придобива фирмата десетина години по-късно, оглавява звеното Big Data & Security за Чехия и Словакия. От 2018 г. ръководи HPC & Big Data отдела в Чехия. Ярослав и екипът му ръководят доставката и въвеждането на българския петаскейл суперкомпютър, след като Atos беше избранa да достави машината от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума "Петаскейл Суперкомпютър - България" с водещ партньор "София тех парк" в края на 2020 г. Днес компютърът вече е доставен в София и се очаква да започне първите си задачи през юли.

Компанията

Atos е глобален лидер в дигиталната трансформация със 105 000 служители и годишни приходи над 11 млрд. евро. Групата предлага цялостни решения за всички индустрии в 71 страни. Бизнесът на Atos в България има две основни направления - споделени услуги в рамките на групата Atos и IT решения за корпоративни клиенти. Френският гигант се представлява от две компании с над 1200 служители в София. Екипът на Глобалния център за споделени услуги на Аtos (Atos IT Solutions and Services) управлява над 20+ бизнес функции и над 1000 вътрешни процеса в сферата на счетоводство, контрол, управление на финанси и доставки на 8 езика. Центърът разполага и с екип, който доставя услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света. Другото звено на Atos в България, Atos Bulgaria Competency Center, е един от водещите европейски IT интегратори и е в ТОП 10 на технологичните компании у нас по обем приходи за 2019 г. спрямо K100 - класацията на "Капитал" на най-големите компании в България. Центърът е създаден през 2017 г., когато Atos придобива българския интегратор "Инфопартнерс".

Кога ще заработи официално суперкомпютърът?

Само четири месеца след като подписахме договора за този проект, Atos достави суперкомпютъра в София. През март тази година машината вече беше сглобена и стартирахме с въвеждането на софтуера, тестовете на охлаждащата система и захранването в дейта центъра в Sofia Tech Park.

Очакванията ни са суперкомпютърът да започне работа през юли, но екипът ни има още работа преди официалния старт - трябва да завършим софтуерната имплементация до края на юни, да я тестваме и да направим обучение на екипа в София. Амбицията ни е още през юни Discoverer да влезе в класацията TOP 500 на суперкомпютрите по целия свят.

Тук трябва да отбележим, че екипът на "София тех парк" изгради дейта центъра за много кратко време заедно с всички изисквания за поддръжка на компютъра, което е впечатляващо и също помогна да ускорим процеса. Българският екип свърши чудесна работа и ние сме щастливи да бъдем техни партньори.

Какви са основните предимства на конфигурацията в София BullSequana XH2000?

Създадохме сървърите от серията BullSequana X, за да осигурим максимална гъвкавост по отношение на свързаност, мощност и охлаждане. С тях може да обхванем възможно най-широк спектър от приложения, които ще бъдат използвани както от потребителите на суперкомпютъра в София, така и в мрежата EuroHPC. Суперкомпютрите BullSequana X предлагат безкрайно адаптивна реакция и са с голям избор от изчислителни възли. Тези компоненти може да се комбинират по напълно персонализиран начин в обща система с единно управление, използвайки HPC софтуерните подсистеми Bull.

С BullSequana XH2000 Atos предлага много гъвкаво петаскейл и екзаскейл решение за хибридни изчисления с най-ниска обща стойност на собственост на пазара (total cost оf оwnership - бел. ред.). Благодарение на гъвкавостта и енергийната ефективност на BullSequana XH2000 екипът на "София тех парк" ще може да контролира консумацията на енергия и да намали разходите си, като същевременно се възползва от процесори с изключително висока мощност.

Една от основните характеристики на BullSequana XH2000 е, че 100% от критичните компоненти на системата са оборудвани с авангардна технология за директно течно охлаждане, което позволява висока ефективност на дейта центъра при потреблението на енергия (PUE - 1.0). Интересното е, че при тази технология нямаме вентилатор във вътрешните части, а се използва топла вода до 40°C за охлаждане.

Каква според вас ще бъде ролята на българския суперкомпютър в мрежата на EuroHPC?

Като част от инфраструктурната програма EuroHPC JU суперкомпютърът Discoverer ще постави България на челно място Европа в областта на високопроизводителните изчисления.

Тази нова система ще подпомогне допълнително българските и европейските изследователи, индустрията и потребителите в разработката на оптимизирани решения за справяне с комплексни проблеми в сектори като здравеопазване, енергетика, земеделие и т.н. С този нов инструмент, част от EuroHPC мрежата, България може да се възползва от достъп до нови разработки и открития, да обменя знания и опит, както и да споделя най-добрите практики в сферата.

Кои са основните области, сектори и индустрии, в които суперкомпютърът ще бъде най-полезен?

Суперкомпютърът ще спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и ще насърчи иновациите, като предостави достъп до модерна HPC инфраструктура и услуги на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор. Той ще служи за разработване на научни, обществени и индустриални приложения в много области като компютърни науки (HPC, Big Data, AI), здравеопазване (биология, биохимия, геномика), производство и обществени услуги (метеорология, климатични промени, умни градове).

Колко дълъг е жизненият цикъл на един суперкомпютър?

Не е лесно да се отговори на този въпрос, защото животът на един суперкомпютър може да зависи от редица фактори. Това най-често са консумацията на енергия, появата на нови още по-модерни технологии, наличието на други системи в конкретния дейта център и не на последно място значение имат както нуждите на крайния потребител, така и на клиента.

Всичко това определя колко дълго ще бъде експлоатиран даден суперкомпютър, но имаме примери за суперкомпютри, които работят вече от 7 години и продължават да вършат чудесна работа.

След като машината заработи, Atos ще продължи ли да осигурява поддръжка и обучение?

Да, разбира се. Такава комплексна система се нуждае от специализирана поддръжка. Екипът ни ще осигури цялостна хардуерна и софтуерна поддръжка по време на целия жизнен цикъл на суперкомпютъра, както и обучение за екипа в София.

Поставихме добра основа с екипа тук и сме отворени за бъдещо сътрудничество, като вече обсъждаме и други потенциални възможности. Това партньорство ще бъде фокусирано главно върху използването на суперкомпютъра в научноизследователската и развойната дейност, но и върху европейското сътрудничество.

Сигурни сме, че с екипа на "Петаскейл Суперкомпютър - България", който вече доказа своя професионализъм и гъвкавост през първите фази на доставка и внедряване, ще продължим доброто партньорство. Това ще позволи успешната работа на суперкомпютъра Discoverer и ще подпомогне българските учени, студенти и т.н.

Кои са основните постижения на Atos по отношение на HPC в Европа? Напредваме ли в тази област в сравнение с Китай и САЩ?

Като европейски лидер в тази сфера Atos даде възможност на организации по целия свят да се възползват от суперкомпютрите, покривайки възможно най-широк спектър от приложения. Основните ни предимства са, че разполагаме с иновативен продукт, разбираме добре нуждите на нашите клиенти, имаме отворена екосистема, изградихме център за върхови постижения в advanced computing, лидери сме в дигиталната сигурност и непрекъснато развиваме иновации. Използваме комплексен подход, за да предоставим най-добрите HPC услуги.

Най-много се гордеем с това, че нашите продукти осигуряват изключително висока производителност при нисък общ разход за клиента. Нашата патентована система за охлаждане помага за редуциране на консумираната енергия в глобален мащаб. Тя е и от полза за нашите клиенти - с нея подпомагаме техните усилия в областта на декарбонизацията. Гордеем се и с нашите първокласни учени, с чиято помощ клиентите ни могат по-бързо да осъществят своите амбиции в технологиите.

Atos си сътрудничи с много HPC центрове в Европа, включително и с текущия европейски номер 1 - центърът Juelich в Германия. Ние предоставяме петаскейл компютрите, част от мрежата EuroHPC, ("Vega" в Словения, "MeluXina" в Люксембург и "Discoverer" в България), както и pre-exascale компютърът "Leonardo" в Италия, който скоро ще доставя 250 петафлопа. В Индия Atos подкрепя Националната суперкомпютърна мисия (NSM). Ние сме и водещият доставчик на HPC в Латинска Америка.

Наблюдаваме жестока конкуренция в световен мащаб в сферата на HPC, като САЩ и Китай правят огромни инвестиции в тази област. Европа наваксва и инициативата EuroHPC дава нов тласък за това. Освен вече споменатите инвестиции в инфраструктура EuroHPC финансира и важна програма за научни изследвания и иновации, за да насърчи развитието на европейска суверенна HPC екосистема.

Какво е бъдещето на суперкомпютрите според вас?

В дигиталната ера HPC е и ще продължи да бъде крайъгълният камък на научния напредък и иновациите. HPC е една от ключовите области, в която инвестициите на ЕС значително ще се увеличат през следващата финансова рамка (2021 - 2027 г.). Освен това суперкомпютърът ще играе ключова роля по пътя към общото възстановяване на Европа, тъй като е стратегически инвестиционен приоритет.

Мисля, че в бъдеще ще има доста по-широко използване на суперкомпютрите, защото те ще стават още по-бързи заради развитието на процесорите. Принос за това ще имат още и нововъзникващите HPC бизнес модели (например съхранението на HPC данни в облака спрямо това на място) и демократизацията на изкуствения интелект. В допълнение, HPC ще бъде в основата на решенията, които ще решават т.нар. цифрови близнаци (Четвъртата индустриална революция, Destination Earth, Digital Human).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Кви стратегии и ролеви игри могат да вървят на него ...

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Сега остава да се намери и кой да го ползва.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Как кой ? Операторите ще редят пасианси ...

    Нередност?
  • 4
    istorik avatar :-|
    ISTORIK

    До коментар [#] от "":
    Да се даде на шахматистите ни!

    Нередност?
Нов коментар