🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft и Google прекратяват шестгодишно примирие

Споразумението не е спомогнало много за смекчаване на пряката конкуренция на пазари като този за изчислителни облаци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft и Google прекратиха почти шестгодишно примирие, подписано с цел предотвратяване на открита война между двете конкурентни Big Tech компании. По този начин те освобождават пътя за директни конфликти, докато регулаторите се насочват към потенциални пречки пред конкурентоспособността на водещите американски технологични групи.

Софтуер и интернет гигантите се съгласиха на необичаен пакт през 2015 г., за да сложат край на продължителната битка, водена в съдебните зали и пред регулаторните органи по света. Договорката беше постигната скоро след като Сундар Пичай стана главен изпълнителен директор на Google, а Сатя Надела пое управлението на Microsoft. Компаниите разрешиха неуредените си дела и се съгласиха да не водят съдебни спорове и да не се оплакват един от друг пред регулаторните органи, без първо да се опитват да изгладят разногласията на най-високо вътрешно ниво, според източници на Financial Times, запознати с условията. Пактът също така имаше за цел да сближи сътрудничеството в области от взаимен бизнес интерес. Въпреки това хора, близки до двете компании, твърдят, че споразумението не е спомогнало много за смекчаване на пряката конкуренция на пазари като този за изчислителни облаци. Сделката за отказ от някои от "оръжията", които технологичните групи са използвали една срещу друга, породи въпроси за въздействието върху конкуренцията.

"Винаги е малко озадачаващо, когато видите директни конкуренти, работещи по частни споразумения", твърди Ерик Голдман, професор по право в университета Санта Клара за пакта от 2015 г. Той обаче заяви, че прекратяването на "мръсните трикове", използвани и от двете страни, изглежда е начин да се сложи край на разрушителното съперничество, без да се отслабва непременно конкуренцията. "Триковете, които Microsoft използваше срещу Google, навредиха на цялата индустрия - включително и на Microsoft", добави Голдман.

В едно от най-известните си обвинения софтуерната компания пусна поредица от атакуващи реклами, наречени "Scroogled", които обвиниха Google в използване на техники за увеличаване на печалбите, като "прецака" потребителите си.

Отново съперници

Пактът изтече в средата на април, като и двете страни решиха да не го подновяват, според запознати. Решението той да бъде прекратен дойде, когато регулаторите по целия свят се опитват да оспорят практики, които може да са утвърдили водещите технологични компании и са предотвратили по-отворена конкуренция.

Вече няколко пъти беше проявено съперничеството между двете компании. Брад Смит, президент на Microsoft, реагира остро на заплахата на Google да оттегли услугите си от Австралия, вместо да се примири със закон, който принуждава търсачката да плаща на издателите на новини за съдържание. В скорошно интервю за Bloomberg TV Смит също се оплака, че от Google са "останали глухи" за молбите на Microsoft търсачката да направи услугите си за дигитална реклама съвместими с други компании - нещо, което би направило индустрията по-конкурентоспособна. Рекламният проблем фигурира в съдебен иск, който Колорадо и няколко други щати на САЩ заведоха срещу Google през декември. Microsoft не коментира дали е лобирала пред регулаторите по въпроса.

Някои хора в Microsoft вярват, че пактът е бил по-полезен за Google, отколкото за софтуерната компания, твърди човек, запознат с компанията. Готовността на Microsoft да отклони огъня си от Google също дойде в момент, когато бизнес практиките на компанията привличаха повече регулаторен контрол по целия свят. Microsoft, за разлика от това, не е била засегната от антитръстовите разследвания на Big Tech компании, въпреки че миналата седмица стана едва втората технологична компания след Apple, която се оценява на над 2 трлн. долара.

И все пак опитите за по-тясно бизнес сътрудничество между компаниите не донесоха някои от предимствата, които Microsoft търсеше. Те включваха намиране на начини за стартиране на мобилни приложения, създадени за операционната система Android на Google на персонални компютри с Windows - нещо, което би помогнало да се компенсират някои от слабостите на Microsoft в сектора на смартфоните и да осигури защита срещу Apple.

Все още няма коментари
Нов коментар