🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пентагонът отмени сделка с Microsoft за 10 млрд. долара

Обществената поръчка за облачни услуги беше белязана от скандали и обжалвания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пентагонът отмени сделката за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), оценена на 10 млрд. долара, която беше спечелена от Microsoft, съобщава Financial Times. Това слага край на спорна обществена поръчка, белязана от твърдения за намеса от страна на бившия президент Доналд Тръмп. Военното министерство на САЩ обяви в четвъртък, че преразглежда решението си да повери толкова голяма част от данните и комуникационните си канали на една единствена компания и че се подготвя нова обществена поръчка.

Причини

От Пентагона отричат причината за тази стъпка назад да е продължаващото обжалване на решението от страна на Amazon. През 2019 г. Amazon протестира спечелването на поръчката от Microsoft, като обвини администрацията в пристрастност, а Тръмп в натиск над Пентагона да предпочете опонента им поради конфликта му с Джеф Безос. The Washington Post, собственост на Безос, често е критичен към вече бившия президент.

През 2019 г. проектът беше забавен, когато Oracle - един от първоначалните претенденти, също възрази на решението само Microsoft и Amazon да бъдат допуснати до финалната фаза.

Отмяната на поръчката се аргументира с нарастващите изисквания на министерството и напредъка в областта на облачните технологии. "JEDI вече не покрива нуждите на министерството", заявява Джон Шърман, ръководител на информационния отдел на Пентагона.

Проектът JEDI беше планиран като основна част от усилията на въоръжените сили на САЩ да прехвърлят много от компютърните си процеси от физически носители към облачни услуги. Той трябваше да продължи до 10 години, а общата стойност на поръчката да достигне до 10 млрд. долара. Планира се JEDI да бъде заменен от Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) с 5-годишен хоризонт. От министерството съобщават, че ще очакват нови оферти от Amazon и Microsoft, но и ще проведат проучване на пазара дали и други компании не покриват изискванията.

Реакции

"Разбираме решението на военното министерство и сме съгласни с него. За съжаление, спечелването на договора не беше на базата на качества, а вследствие на външни влияния, недопустими при обществените поръчки", заявяват от Amazon Web Services.

Тони Таунс-Уитли, президент на Microsoft за регулираните индустрии, написа в блога на компанията: "Ние уважаваме и приемаме решението на военното министерство да смени посоката, за да си осигури необходимите технологии за мисиите си." Microsoft призова за реформа в системата, за да не се допуска компании като Amazon, протестиращи срещу решенията на правителството, да "бавят с години технологични подобрения, важни за сигурността на нацията ". Според тях обжалването е щяло да трае поне още година към днешна дата.

Акциите на Microsoft паднаха с 0.4 % след новината, а тези на Amazon се повишиха с 3.5 %, след като вече достигнаха връхна точка за последните 52 седмици, съобщава CNBC.

Все още няма коментари
Нов коментар