Големите акционери на "Телелинк" пускат още 7% от капитала за продан

Третият транш на компанията идва малко повече от година след публичния й дебют и след 80% ръст в цената

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Година след като "Телелинк бизнес сървисис" излезе на борсата чрез вторично публично предлагане, основните й собственици пускат трети транш от акциите си за продажба. Той започва днес и ще продължи до 15 юни, като желаещите могат да закупят книжа през Българската фондова борса.

В момента на пазара излизат до 875 000 броя съществуващи акции, представляващи до 7% от капитала на дружеството. Цената на една акция е 13.50 лв., което е малко под последната пазарна от 13.60 лв.

Публичното предлагане компанията стартира преди една година, като основните акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов продадоха в първи транш 7.86% от капитала на цена от 7.60 лв. за акция. Заедно с продажбата на още 6.14% по цена от 11.10 лв. за акция на проведения втори транш през 2020 г. са реализирани общо 14% от съществуващия капитал на дружеството. При предлагането се продават съществуващи акции и няма увеличение на капитал, в касата на дружеството не постъпват средства, а отиват в продаващите акционери. Ако бъдат продадени всички акции, в тях ще отидат близо 12 млн. лв. Посредник по предлагането е "Елана трейдинг".

За една година на борсата акциите на технологичната компания поскъпнаха с над 80%, което обуславя и по-високата цена при сегашния транш. По принцип големите акционери имат lock-up споразумение, като са ограничени да продават дяловете си, но сегашното предложение съответства на ангажимента им да не продават на цена, по-ниска от 8.5 пъти съотношението EBITDA, като се приспадне нетния дълг. Заявената цел е свободно търгуваният дял да достигне 30%.

Една от основните дейности на "Телелинк бизнес сървисис" е изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и други. През първото тримесечие на годината консолидираните приходи на ТБС се повишиха с 11% до близо 41 млн. лв., а нетната печалба е нагоре с 40% до 4.969 млн. лв. "Основен принос за този ръст имат местните продажби в България и Северна Македония и технологичните групи Хибридни облачни решения и Модерно работно място, където "ТБС груп" реализира най-големите си проекти за периода", посочиха от компанията.

През миналата година компанията разпредели над 6 млн. лв. дивидент, като заяви намерение да разпредели и 6-месечен такъв на база на финансовите резултати за полугодието.