🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-7 смята да удари и Amazon с по-висок корпоративен данък

Подразделението й за облачни услуги ще се смята за отделна компания и така ще отговаря на подготвяните нови изисквания за облагане

Amazon Web Services е основана през 2006 г., но Amazon не обявява финансови резултат на звеното до 2015 г.
Amazon Web Services е основана през 2006 г., но Amazon не обявява финансови резултат на звеното до 2015 г.
Amazon Web Services е основана през 2006 г., но Amazon не обявява финансови резултат на звеното до 2015 г.    ©  Reuters
Amazon Web Services е основана през 2006 г., но Amazon не обявява финансови резултат на звеното до 2015 г.    ©  Reuters

Финансовите министри на страните от Г-7 планират да накарат Amazon да плаща по-висок данък за печелившия си бизнес с облачни услуги. Успешното подразделение на компанията Amazon Web Services ще се третира като отделна компания. Целта е да гарантират, че плаща по-голям корпоративен данък съгласно новото споразумение на Г-7 за глобалния корпоративен данък.

Въпреки че Amazon се намира извън прага на маржа на печалба, определен от Г-7, технологичната компания с пазарна оценка 1.6 трлн. долара ще трябва да плаща по-висок корпоративен данък на някои от най-големите си пазари, ако споразумението бъде договорено на глобално ниво, съобщава Financial Times. Компанията започна да генерира значителни печалби едва през 2017 г. и винаги е била под 10-процентовия марж, договорен като условие от Г-7 през уикенда.

Въпреки това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която води международните преговори за корпоративния данък, проучва специална мярка, която да смята облачното поделение Amazon Web Services като отделен субект, според източник на FT. По този начин ще се гарантира, че Amazon ще плаща повече данъци в големи европейски държави като Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Amazon Web Services е основана през 2006 г., но Amazon не обявява финансови резултат на звеното до 2015 г. Приходите му през миналата година са нараснали с 30% до 45.4 млрд. долара. Акциите на Amazon се повишиха с над 700%, откакто започна да разкрива данни за представянето на AWS. Оперативната печалба на Amazon Web Services скочи с 47% до 13.5 млрд. долара миналата година, генерирайки здравословен оперативен марж от 30% през 2020 г. в сравнение с 3% при търговията на дребно на компанията.

По петите на технологичните гиганти

Предложението на ОИСР за прилагането на правилата за корпоративен данък над големи и печеливши подразделения на компании би засегнало всички американски технологични гиганти, принуждавайки ги да заплащат по-висок данък. По време на срещата на Г-7 през уикенда не станаха ясни детайлите по мерките.

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че всички американски технологични гиганти ще бъдат засегнати от новото правило. Когато я попитаха конкретно за Facebook и Amazon, тя отвърна, че споразумението на Г-7 ще "включва големи печеливши фирми". Според нея двете компании отговарят на изискванията на Г-7 по всеки параграф.

Шеймъс Кофи, икономист в University College Corkи и бивш съветник на ирландското правителство по данъчна реформа, е скептичен към реформата на Г-7. "Ако създавате правила, насочени към конкретни или отделни компании, не съм сигурен, че това е добра основа за действие", казва той.

Няколко компании от Силициевата долина вероятно ще бъдат изключени от предложенията за минимален корпоративен данък, включително Uber, Tesla, Twitter и Snap, тъй като през изминалата година маржът им на печалба е бил под прага от 10%.

Предложението на Г-7 цели компаниите да плащат корпоративния данък в страните, в които развиват дейност. По този начин ще се предотврати избягването на данъчни задължения на големите компании, които досега декларираха печалбите си в страните с най-ниски данъци.

Ако сделката проработи, големият дял от допълнителните приходи вероятно ще отиде в САЩ, където мултинационалните компании избягват със счетоводни трикове плащането на корпоративни данъци. В момента в САЩ приходите от корпоративен данък са 1% от брутния национален доход в сравнение със средното ниво от 3% за ОИСР.