🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Zoom купува облачен кол-център за близо 15 млрд. долара

Стартъпът за видеоконферентни разговори се стреми да капитализира главозамайващия си ръст по време на COVID пандемията

Zoom Video Communications - стартъпът за видеоконференции, чиито услуги придобиха световна популярност по време на пандемията от коронавирус, сключи сделка за закупуването на софтуерния доставчик Five9 за 14.7 млрд. долара. Това е първото голямо придобиване за компанията, съобщава Financial Times.

Сделката, включваща всички акции на компанията, дава оценка от 200.28 долара на акция, като собствениците на дялове на компанията ще получат 0.5533 акции клас А от Zoom.

Очаквано забавяне след големия ръст

Сделката на Zoom с Five9, която предлага кол центрове чрез облачни услуги, ще помогне на Zoom да разрасне услугата Zoom Phone. Това се случва, докато базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания се приготвя за следпандемично забавяне след експлозивния ръст от 2020 г.

За 12 месеца до 31 януари годишните продажби на Zoom са нараснали четворно до 2.65 млрд. долара, цената на акциите ѝ се е увеличила повече от 400% от началото на 2020 г., макар да остават под връхната си точка от октомври.

Планирано разширяване

Ерик Юан, изпълнителен директор на Zoom, беше нетърпелив да капитализира огромния брой новорегистрирали се потребители от изминалата година, когато на милиони им се наложи да се включат във виртуални срещи по време на локдауна. Той заяви тази година, че компанията планира да разшири набора от комуникационни услуги, които предлага.

Придобиването на Five9 е естествена стъпка от процеса на постоянното търсене на нови начини за подобрение на платформата, твърди Юан в изявление от събота, като той очаква това да донесе повече "щастие и добавена стойност за клиентите".

Макар Zoom да е предимно известен с видеоконферентните си услуги, компанията също предлага разнообразни продукти за съвместна офис работа, включително Zoom Phone, телефонна cloud система, както и конферентния софтуер Zoom Rooms.

Софтуерът на Five9 се използва от редица компании, които Zoom цели да измести, включително Microsoft Teams и Salesforce. През 2017 г. Майк Бъркланд, сега председател на управителния съвет на компанията, каза пред Barron's, че очаква Five9 да бъде закупен от някой от по-големите си партньори.