🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се стреми да увеличи влиянието си пазара на чипове

Брюксел залага на партньорство с Intel, която смята да изгради завод за 20 млрд. долара

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейският съюз (ЕС) иска да удвои пазарния си дял в производството на чипове до 2030 г. Като главна част от плана на ЕС е привличането на компания за изграждането на завод за чипове, който би струвал 20 млрд. долара. Компанията, която е готова да направи подобен производителен център в Европа, е американската Intel. В Брюксел описват евентуалното сътрудничество с Intel като огромна стъпка към "стратегическата независимост", за която започна да се говори, след като пандемията от коронавирус прекъсна множество канали за доставка на различни стоки. Именно забавянето на доставките на полупроводниците беше една от най-силно усетените от европейския бизнес.

Водещите страни производителки в сектора в момента са Тайван, Китай, САЩ и Южна Корея. Всяка от тях е в процес на увеличаване на инвестициите в бранша, което кара и ЕС да вземе мерки. В края на юни френският президент Еманюел Макрон проведе среща с изпълнителния директор на Intel Пат Геслингер.

"От голямо геополитически значение е да ребалансираме веригата за доставки на полупроводници", заявява официално лице от ЕС пред Financial Times. "Ще има огромно търсене на чипове с размери от два нанометра, които са последното развитие в технологията. Те ще са нужни на автономните автомобили например, което прави включването на ЕС в този процес задължително", добавя той.

След визитата на изпълнителния директор на американската компания различни държави се надпреварват в предлагането на локации за новия завод. Към момента са проучвани терени в Нидерландия, Франция, Германия и Белгия. Проблемът с този план е, че Intel не разполага с технологията за производството на полупроводници с подобни размери и характеристики, за каквито говори официалното лице от Брюксел. Много малко вероятно е Intel да има възможността да произвежда подобни чипове, имайки предвид трудностите в усвояването на този процес, които компанията изпитва до момента. За сметка на това Intel е един от водачите в бранша, когато става въпрос за чипове с размери от 10 нанометра. От американския производител на полупроводници заявяват пред Financial Times, че произвеждането на чипове от два нанометра е "въпрос на време", като всички зависи от това кога ще бъде открит европейският завод.

Пречка пред проекта са и завишените разходи за производство, които са нужни в ЕС. Грег Слейтър, директор по регулаторните въпроси в Intel, споделя пред изданието, че облекченията, които други държави предлагат, значително биха улеснили компанията. "Завишението на разходите, които биха били нужни за завод в Европа, в сравнение с Южна Корея например са някъде в порядъка на 30 до 40%", заявява Слейтър. Южна Корея започна програма, която предлага различни облекчения за полупроводниковия сектор, а целта е до девет години в страната да са инвестирани 450 млрд. долара за производство и развитие на чипове.

Съмнения

Експерти поставят под въпрос стратегическата стойност на амбициите на ЕС. Производителите на автомобили в Европа не се нуждаят от голям брой най-модерни чипове, смята Дженс Дрюс, директор в GlobalFoundries, производител на полупроводници. "Моята прогноза е, че 90% от чиповете, нужни на Европа до края на десетилетието, ще са за полупроводници с размери по-големи от 10 нанометра. Затова силно препоръчвам фокусът да бъде изместен от размерите и да се концентрираме върху реалните нужди на индустриите и с каква технология най-точно бихме адресирали тези нужди", заявява пред Bloomberg той.

Според Ян-Петер Клайнханс, който е технологичен и геополитически директор в берлинския мозъчен тръст Neue Verantwortung, цялостната стратегия на блока е грешна. "Преди да се занимае с въпроса по локацията на производството на тези чипове, би било хубаво ЕС да помисли кой отговаря за техния дизайн, защото това със сигурност не сме ние", казва в интервю за Financial Times Клайнханс. Според него желанието на ЕС да се превърне в "най-големия външен производител на чипове" е грешно, имайки предвид високото ниво на инвестиции, които са нужни за навлизане в бизнеса, и огромната нужда от облекчения за производителите.

Все още няма коментари
Нов коментар