🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung отчита най-високата си печалба за 3 години заради недостига на чипове

Южнокорейската компания има рекордни продажби през третото тримесечие

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Samsung Electronics обяви, че печалбата на компанията е скочила до най-високото ниво от три години през третото тримесечие на 2021 г. поради рекордни продажби и по-високи цени на полупроводниците. Но анализаторите смятат, че компютърните чипове може да започнат да поевтиняват. Оперативната печалба на компанията е достигнала 15.8 трлн. вона (13.2 млрд. долара) между юли и септември, с 28% повече от миналата година. Продажбите са се повишили с 9% до 73 трлн. вона, тъй като нарастващото търсене на потребителска електроника по време на пандемията доведе до скок в поръчките на чипове.

Очакванията са печалбата на Samsung да спадне през текущото тримесечие, като цените на чиповете ще бъдат подложени на натиск заради завръщането на работниците в офиса и възстановяването на икономиките, съобщава Financial Times. Американският конкурент на южнокорейската компания - Micron Technology, предупреди миналия месец, че доставките на чипове с памет в близкото бъдеще ще се сринат поради недостиг на части.

"Със завръщането към нормалния начин на живот, търсенето на електроника, като например преносими компютри и телевизори, отслабва, казва Ким Йънг-у, анализатор в SK Securities. Нарастващата инфлация също ще увеличи производствените разходи, което впоследствие ще намали търсенето."

Акциите на Samsung са спаднали с повече от 20% от януари поради опасенията, че производството на полупроводници може да навлезе в продължителен низходящ цикъл. "Цената на акциите на Samsung е под натиск поради притесненията, че цикълът при полупроводниците ще достигне своя пик и ценовата мощ на компанията може да бъде подкопана от увеличаването на запасите от страна на клиентите", пише Ким Донг-ун, анализатор от KB Securities, в неотдавнашен доклад.

Анализаторите прогнозират, че цените на чиповете с памет Dram ще се възстановят след умерен спад на търсенето, тъй като доставките и запасите на производителите на чипове остават ограничени.

Samsung е доминиращ производител на Drams, чиито цени са се понижили със 7.9% в сравнение с предходните три месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    novr2 avatar :-(
    novr2

    samsung имат по-голяма оперативна ПЕЧАЛБА! от БВП-то на 6 милионна България

    Нередност?
Нов коментар