🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SoftBank изкупува обратно акции за 9 млрд. долара под натиск на инвеститорите

Целта е да се спре поевтиняването на книжата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската компания SoftBank обяви започването на кампания по обратното изкупуване на акции, като целта е да се спре намаляването на стойността на книжата. Стойността на акциите, които ще бъдат изкупени, е 8.8 млрд. долара. Началото може да е тази седмица, като основателят на компанията Масайоши Сон беше поставен под напрежение от различни инвеститори да започне процедурата. До последно не беше известно дали SoftBank ще избере подхода, който включва изкупуването на акции, а причината е фактът, че Сон е противник на този метод. "Отново сме изправени пред голяма буря", каза Сон на пресконференция. "Твърдо вярвам, че текущата цена на акциите представлява голяма възможност за покупки. Ще запазим и достатъчно капитал за инвестиции", добави японският предприемач.

Един от най-големите инвеститори в SoftBank - фондът за рисков капитал Elliot Managment, смята, че единственият вариант за стабилизиране на акциите е именно програма за връщане на капитала. Решението японската група идва, след като обяви рекордни загуби за третото тримесечие на 2021 г. - малко над 7.2 млрд. долара.

Според анонимен източник на Financial Times, който е инвеститор в дружеството, се наблюдава "дълбоко разочарование в акционерите". Според друг вариантът на голямо придобиване, което наподобява това на дизайнера на чипове Arm, може да бъде временно решение на проблема. Този вариант явно не е бил одобрен, а и информация за подобен тип сделка липсва. Според друг инвеститор в SoftBank, интервюиран от Financial Times, решението на компанията е само временно. "Обратното изкупуване винаги е било лесен начин за стимулиране на краткосрочната цена на акциите, но не помага на дългосрочните институционални инвеститори", каза той. "След известно време цената на акциите най-вероятно ще се понижи и ще има объркване сред инвеститорите на SoftBank какъв трябва да бъде двигателят на цената на акциите", добавя той.

Тази година дружеството е инвестирало 20 млрд. долара в стартъп компании чрез своя Vision Fund, а наскоро обяви и допълнително финансиране от още 20 млрд. долара. Голямата инвестиция идва на фона на продължителния спад на книжата на компанията, които са загубили 42% от стойността си от март насам. Главната причина за поевтиняването са регулаторните промени, предприети тази година в Китай. Правителството наложи промени в работата и структурата на няколко сектора, сред които и технологичният, в който SoftBank има значителни инвестиции. Японският конгломерат има значим дял в китайския гигант в онлайн търговията AliBaba, а тя беше една от първите компании, които попаднаха под прицела на Пекин. "Масайоши Сон трябва да е загрижен. Моралът в SoftBank е доста нисък след репресиите в Китай, както и неотдавнашното напускане на висши ръководители на Vision Fund", казва човек, близък до компанията, пред Financial Times.

Краят на предишната кампания по изкупуване на акции съвпадна с най-високата стойност на акциите й тази година - месец март. Програмата беше представена с цел да затвърди позициите на SoftBank в постпандемичната обстановка, а приходите стигнаха 23 млрд. долара. Ценните книжа на дружеството пък се качиха с 300% от най-ниската си точка през 2020 г. Сон увеличи дела си в компанията на над една трета и това му дава възможността за налагане на вето на определени решения, които се вземат от борда.

В началото на миналата седмица се появиха информации, че SoftBank обмисля продажбата на компанията за управление на инвестиции Fortress Investment Group. Причината е неуспех в сливането на дейностите на двете дружества. Планът на Сон беше Fortress да помогне с управлението на Vision Fund, но това така и не сполучи. SoftBank придоби мениджъра на инвестиции за малко над 3 млрд. долара в края на 2017 г., а американската компания управлява активи за над 53 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар